Predlažemo vam da karamel krem pravite u silikonskim posudima kako biste ga što lakše izvadili i servirali.
Sastojci
- 1 litar svežeg mleka
- 6-7 jaja
- 250 grama šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 grama šećera – za karamelizaciju
Priprema
Šećer za karamelizaciju zagrejte u šerpici sa jednom supenom kašikom vode. Mešajte ga dok se ne karamelizuje, ali pazite da ne zagori. Raspodelite ga na dno čaša ili činija u kojima ćete praviti krem.
Razbijte jaja i ulupajte ih sa mlakim mlekom i šećerom. Mešajte dok ne dobijete gladak karamel krem. Dodajte vanilin šećer i sipajte preko karamelizovanog šećera.
Naređajte čaše/činijice u dubok pleh u koji ćete sipati malo vode i ostavite da se peče u ugrejanoj rerni otprilike jedan sat.
Temperatura ne treba da bude prejaka i voda ne treba da vri, jer će u protivnom krem da bude pun mehurića.
Ako ima potrebe povremeno dolivajte vodu u pleh oko činijica.
Kad se malo prohladi krem, izvadite ga iz modli i servirajte sa voćem.