Kaži mi kaži, kako da te zovem: Ovo su najpopularnija imena na Balkanu

Istraživanje nivoa popularnosti muških i ženskih imena u zemljama zapadnog Balkana pokazalo je da su neka imena godinama najpopularnija kod novih roditelja i da se to teško menja.

BiH – Amar, Luka, Amina i Marija

Najzastupljenija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema zvaničnim statističkim podacima su Amar i Luka.

U entitetu Federacija BiH uz ime Amar, roditelji se najčešće odlučuju za imena Tarik i Vedad, dok u Republici Srpskoj preovladavaju Luka, Stefan i Nikola.

S druge strane, najčešća ženska imena u BiH su Amina i Marija. U Federaciji BiH, uz ime Amina najpopularnija su Lamija i Ajna, dok su u RS-u, uz Mariju, najčešća ženska imena Milica i Ana.

Srbija – Dragan i Milica

Prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva u Srbiji iz 2012. koje je objavio Zavod za statistiku te zemlje, najčešća muška imena u Srbiji su Dragan, Milan i Aleksandar, dok su najpopularnija imena koja roditelji u Srbiji daju ženskoj deci Milica, Jelena i Marija.

Hrvatska – Luka i Lana

Ukus roditelja u pogledu odabira imena dece u Hrvatskoj nije se bitno promenio u odnosu na ranija istraživanja. Naime, u Hrvatskoj je, prema poslednjim podacima, i dalje ubedljivo najpopularnije ime Luka, a slede Ivan i Marko. Među ženskim imenima najpopularnija imena su Lana, Mia i Lucija.

Crna Gora – Nikola i Jelena

Rezultati popisa stanovništva u 2011. godini u Crnoj Gori pokazuju da su najčešća ženska imena u toj državi Jelena i Milica, a muška Nikola i Marko.

Makedonija – Aleksandar i Marija

Najrasprostranjenija muška imena u Makedoniji su Aleksandar, Zoran i Nikola, a ženska imena koja dominiraju su Marija, Biljana i Elena.

Slovenija – Luka i Eva

Najčešća muška imena u Sloveniji su Luka, Nik i Žan, dok su najpopularnija ženska imena Eva, Sara i Lara.

* Istraživanje najpopularnijih imena za bebe uradila je agencija Anadoloja na osnovu statističkih podataka iz svake zemlje regiona, a objavio portal „Buka”.