KO VIŠE PATI NAKON RASKIDA? Odgovor stručnjaka će vas iznenaditi

Srce
Pixabay.com

Muškarci depresivno stanje svesti pokazuju na drugačiji način od žena. Žene su uglavnom veoma bliske sa članovima porodice i prijateljima, pa sa njima mogu da odboluju i brže se oporave.

 

Opšte je mišljenje da žene više pate posle raskida, ali naučnici su više puta oborili ovu tvrdnju. Oni su pokazali da su pripadnici jačeg pola zbog ljubavnog kraha skloni depresiji koliko i dame, ako ne i više. Istraživanje objavljeno u magazinu JAMA Psychiatry otkriva da muškarci depresivno stanje svesti pokazuju na drugačiji način od žena.

 
Studija, sprovedena na Univerzitetu Severne Karoline, otkrila je da padovi i usponi u vezi na njih više utiču nego na devojke. Na uzorku od 1.000 ispitanika, uzrasta od 18 do 23 godine, ispostavilo se da su momci ranjiviji posle raskida, iako glume da su hrabri i jaki. Zašto je to tako, pokušala je da objasni dr Robin Simon, vođa istraživanja:

– Za mlađe muškarce partnerka je primarni izvor intimnosti, dok su žene uglavnom veoma bliske sa članovima porodice i prijateljima, pa sa njima mogu da odboluju i brže se oporave.

Rezultati su pokazali i da stres koji dožive usled razilaženja sa devojkom više utiče na mentalno zdravlje momaka. Da to ne bi ostavilo ozbiljne posledice, stručnjaci savetuju da otvoreno razgovaraju sa svojim prijateljima, kako bi što pre prevazišli bolnu fazu i iz raskida izvukli korisne lekcije za ubuduće.