KOBILA VINKS postala LIČNOST GODINE u Australiji, a kada vide ZAŠTO svi kažu – I TREBA!

U potrazi za australijskim uzorom, osobom vrednom, upornom i iskrenom, autralijski list Dejli telegraf ocenio je danas da tim kriterijumima odgovara samo jedan konj, odsnosno kobila koja je dobila titulu Australijanca godine.

Wikipedia/Cherry He

List je proglasio za ličnost godine kobilu Vinks, čistokrvnu pobednicu nekoliko trka, ocenjujući da su nedostajali ljudski kandidati dostojni te titule, koliko u političkom i sportskom svetu, toliko i u kulturnoj i obrazovnoj sferi.

“Da li pobednik odgovara australijskim vrednostima koji su između ostalih i fer plej i uljudnost”, zapitao se list navodeći dugačak spisak kvaliteta kojoj je osobi potrebno da bi zaslužila titulu.

Kobila koja će uskoro “otići u penziju” nakon što je osvojila nekoliko desetina trka, jedina odgovara svim kriterijumima, dodao je sidnejski list navodeći da odluka “nije doneta tek tako”.

Ta najava dolazi uoči zvanične ceremonije proglašavanja “Australijanca godine”. To je u Australiji značajan događaj pred nacionalni praznik 26. januara, kojim se obeležava dolazak prvih britanskih doseljenika 1788. godine.

Među ranijim laureatima, bili su naučnici koji su dobili Nobelove nagrade, kao i glumac Pol Hogan poznatiji kao “Krokodil Dandi”.