Pitajte bilo kojeg kuvara koji je najvažniji alat u kuhinji i verovatno će vam odgovoriti - kuhinjski nož. Ali, većina ljudi ne razmišlja o onome šta to najšešće prati dobar nož: daska za sečenje.

Odabiru daske za sečenje često se poklanja znatno manje pažnje: ljudi pretpostavljaju da su sve daske otprilike slične i ne opterećuju se njenom veličinom ili materijalom od kog je napravljena.

Ako koristite istu dasku za sve namirnice, ili ako jednostavno niste razmišljali o razlici između drvene i plastične daske, svakako nastavite da čitate ovaj članak.

Suprotno preovlađujućem mišljenju, plastične daske nisu automatski bezbednije za upotrebu od drvenih. Istraživanja su pokazala da drvo, gledano na duže staze, zapravo može da bude više higijensko. S obzirom na to da je drvo porozne površine, a plastika nije, svi misle da je plastična daska otpornija na bakterije. Ali ljudi ne razmišljaju o tome da se svakodnevnom upotrebom i na plastičnoj dasci stvaraju ogrebotine.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji utvrdili su tokom istraživanja da su drvene daske za sečenje sadržale manje količine bakterija salmonele od plastičnih. Na drvenim daskama bakterije bi ‘potonule’ ispod površine, gde se nisu razmnožavale i na kraju bi izumrle. Na plastičnim daskama, s druge strane, baketrije su se skupljale u ogrebotinama nastalim nožem, koje je nemoguće očistiti.

I dalje se mnogo polemiše na ovu temu, ali zvanični stav je da su obe vrste dasaka sigurne za korišćenje dok god se temeljno čiste i redovno menjaju. Pri pranju treba paziti da se dobro operu i osuše, a povremeno možete utrljati na njih mineralno ulje kako bi daska duže trajala, ali i vaši noževi zajedno s njom. Takođe, najbolja metoda za sigurnu upotrebu jeste da koristite različite daske za sirovo meso, za povrće, i za voće, dok pripremate hranu. Ovo će sprečiti da se mikroorganizmi šire s jednih namirnica na druge, što predstavlja najveću opasnost.