KOJA JE SAVRŠENA BOJA ZAVESA ZA VAŠ DOM? Poslušajte savete stručnjaka i nećete pogrešiti

Možda nekome to zvuči preterano, ali je dobro poznato da prilikom uređenja životnog prostora i te kako treba voditi računa o apsolutno svakom detalju. Iako mnogi ljudi fokus stavljaju na izbor nameštaja u tom slučaju, nekako zavese i tepisi ostaju u zapećku, mada se mora priznati da upravo ti elementi mogu dosta da doprinesu lepoti i atraktivnosti samog prostora.

Pixabay.com

Naravno da je vrlo važno kakav ćete nameštaj kupiti i koje će boje biti. Ali ništa manje nije važno ni kakvi će se tepisi naći u konkretnom prostoru, odnosno kakve ćete zavese izabrati i da li ćete ih uopšte uzeto u obzir za svaku prostoriju. I baš zato što su to detalji, izuzetno značajni za uređenje prostora, možda bi trebalo obratiti mnogo više pažnje na njih.

Ukoliko budete odabrali raskošne i teške zavese za neki manji prostor, lako se može desiti da ga na taj način učinite još manjim. A ako je vaš dnevni boravak ili bilo koja druga prostorija naročito prostrana, a vi odlučite da stavite neke jednostavnije i manje upadljive zavese, opet nećete postići odgovarajući efekat. Sve su to detalji o kojima bi i te kako trebalo voditi računa.

Kako uklopiti zavese u prostor?

Uopšteno govoreći, najbolje zavese za konkretni prostor su one koje čine da on deluje još lepše, odnosno koje ga ne zagušuju ni bojom ni težinom materijala. Upravo iz tog razloga i te kako treba voditi računa o tome koliko se prozora nalazi u konkretnoj prostoriji, a zatim i o tome kojih su dimenzija prozori, te na koju stranu je okrenuta sama prostorija, u smislu da li je više izložena sunčevoj svetlosti ili ne. Naravno da treba uzeti u obzir i nameštaj koji se u toj prostoriji nalazi, ali i generalno dimenzije same prostorije.

Svi detalji u velikoj meri mogu olakšati mnogima da izaberu zavese, koje će celokupan prostor oplemeniti i učiniti ga još lepšim.

Preporuka je takođe obratiti pažnju i na boju zidova i na boju nameštaja, kako bi se zavese na najbolji mogući način uklopile u celokupan prostor.

O čemu da vodimo računa?

Ne treba preterivati ni u bojama kada su u pitanju zavese. Primera radi, samo za dečiju sobu mogu da budu montirane one zavese, koje su posebno živih boja, dok je za spavaću i dnevnu sobu, odnosno kuhinju ili trpezariju bolje uvek odabrati one zavese, čija se boja na najbolji mogući način uklapa u celokupan prostor.

Ako razmišljate o tome da li su vam potrebne samo zavese ili i draperije, imajte na umu da se draperije uglavnom preporučuju kao dodatak na zavese u jednoj boji, ali ni u kom slučaju ne treba koristiti draperije u prostoru koji je manje površine. Obično se ti dekorativni elementi ugrađuju u dnevnom boravku ili u spavaćoj sobi, ako se radi o prostoru veće kvadrature. Na taj način će zavese izgledati mnogo lepše, a u isto vreme celokupan prostor neće biti zagušen težinom draperija.

Vodite računa o svim ranije pomenutim detaljima kada budete birali zavese, ali takođe obratite pažnju i na to na koji način se one održavaju, kako ne biste sebi bez ikakve potrebe pravili dodatni posao.