Kokedama: Napravite sami svoju biljku-kuglu (TUTORIJAL)

Unošenjem biljaka u dom ne samo da obogaćujete životni prostor, već dobijate i zarazan i interesantan hobi. U radu sa biljkama stiče se određeni osećaj smirenosti, dok posignuti uspeh svakako pruža zadovoljstvo i osećaj ponosa.

 

Foto: Instagram/string_gardens

Postoje brojni načini da se biljke unesu u dom, a pored uobičajenog držanja cveća u saksijama, postoje i drugi originalni interesantni i inovativni načini da inkorporirate jedan mali deo prirode u svoj svakodnevni život.

Jedan od izuzetno neobičnih i zanimljivih načina da prezentujete biljke je kokedama. Ona predstavlja japansku veština uzgajanja biljaka iz malih lopti supstrata koje su obložene mahovinom. To podrazumeva da koren biljke nije u posudi, već se često uvezuje koncem ili užetom kako bi zadržao loptastu formu. Sam naziv kokedama potiče od japanskih reči „koke“ što znači mahovina i „dama“ što znači kugla.

 

Foto:Instagram/sarah_juner

Istorijat kokedama veštine nije precizno utvrđen, ali prepostavlja se da potiče od jedog stila bonsaia koji se naziva ‘Nearai’. Bio je veoma popularan u Japanu u jednom periodu i podrazumeva da se biljka u početku gaji u posudi, tako da se formira čvrst koren koji će zadržati zemlju oko sebe, da bi se zatim izvadila iz saksije i postavila na postolje.

 

Vremenom, staro korenje biljke istruli i pomeša se sa zemljom čineći idealnu podlogu za rast mahovine i na taj način je moguće uživati u lepoti cele biljke, bez prepreka.

Kokedama omogućava formiranje jedinstvenih “visećih vrtova” kačenjem kokedama biljaka kanapima ili žicama za plafon ili neke držače. Reko se može susresti, ali se sa njom postižu fenomenalni efekti i čini izuzetan detalj u prostoru, pa možete da pokušate da gajite biljke na ovaj načinu svom domu uz samo malo truda i interesovanja.

 

Foto: Instagram/hugo.moss

Kako da napravite kokedamu:

Ukoliko želite da kokedama krasi i vaš dom, pokušajte sami da je napravite. Biće vam potrebno:

– Biljka,

– Supstrat,

– Mahovina,

– Konac i makaze,

– Kofa sa vodom,

– Najlon ili stare novine i rukavice.

Možete da odaberete biljku po spostvenoj želji, poput bršljana, različitih lukovica, ciklama, ljubičica, kaktusa i sukulenti uopšte, paprati itd. Kada izaberete biljku, bitno je da je izvadie iz saksije i sa njenog korena uklonite zemlju.

Što se tiče izbora supstrata, preporučuje se mešavina treseta i zemlje za bonsai (70:30) ili treseta, glinovite zemlje i peskovite zemlje (50:35:15). Po potrebi dodajte vode i napravite kuglu od supstrata, tako da nije previše rastresita, a ni previše tvrda. Napravite rupu u supstratu kako biste mogli da umetnete koren tako da on bude potpuno prekriven.

 

Foto: Instagram/petiteplanet

Nakon toga je potrebno da orosite mahovinu i utiskujete je u supstrat ravnomerno je raspoređujući pa je pričvrstite koncem uvijajući ga oko supstrata. Možete koristiti

pamučni konac u boji mahovine ili bilo kojoj koja vam se dopada, najlonski konac za pecanje i sl. Pamučni konac je čest izbor jer se vremenom razlaže, dok se najlonski uklanja posle nekog vremena. Popularan je i trend korišćenja konca jarkih boja koji se ne uklanja već i on predstavlja sastavni deo dekoracije.

Poslednji korak u pravljenju kokedame podrazumeva potapanje kugle supstrata i mahovine u kofu sa vodom na oko 10 minuta. Nakon toga se može postaviti na stalno mesto.

 

Foto: Instagram/askanainsta

Način održavanja kokedame:

Kokedama biljke nisu komplikovane za negu, zahevaju dovoljno vlage, svetlosti (ali ne i direktnog sunca) i dobru ventilaciju.

Održavanje vlage je potrebno uskladiti sa sezonom, vrstom i veličinom biljke. U proseku se zalivanje vrši jednom u tri dana sa vodom sa česme koja je odstajala, dok se orošavanje mahovine vrši svakog dana. Preporučuje se potapanje kugle supstrata u vodu, koja se izvadi kada je dobro natopljena, pa se zatim iscedi se višak vode.

Prihranjivanje nije potrebno za biljke koje uzgajate na ovaj način. Šta više, nije poželjno zbog mahovine koja ne reaguje najbolje na veštačko prihranjivanje.

 

Foto: Instagram/string_gardens

Potrebno je istaći da biljke koje se gaje na ovaj način razvijaju svoj koren u ograničenoj zapremini koja je određena prvenstveno veličinom kugle supstrata. Tako će biljke gajene na ovaj način imati manje dimenzije u odnosu na one koje rastu u „normalnim“ uslovima.

Kokedama biljke možete prezentovati u svom domu na različite načine. Možete izložiti biljke na različita postolja, poslužavnike, tanjire, postaviti ih u plitke posudame ili ih okačiti da vise sa plafona pomoću tankog kanapa, žice i sl.

Ukoliko se odlučite za kačenje biljaka, možda će biti potrebno da sa vremena na vreme podešavate visinu na kojoj se biljka nalazi prvenstveno zbog veličine same biljke. Ponekad se biljke i okreću i naopačke za još interesantniji izgled.