Proja sa sirom je jedan od najpoznatijih specijaliteta srpske kuhinje. Međutim, proju u slatkoj varijanti je malo ko probao. Idealna je za desert ili kao obrok za večeru ili doručak uz čaj.
Potrebno je:
– 1/2 šolje kukuruznog brašna (palente),
– 1 1/2 šolja brašna,
– 1 1/4 šolje mleka,
– 2/3 šolje šećera,
– 1 kašika praška za pecivo,
– 1/2 kašičice soli,
– 1/3 šolje ulja,
– 2 kašike otopljenog putera,
– kašika meda,
– 2 jajeta.
Način pripreme:
1. Zagrejte rernu na 180 C.
2. U posudi promešajte palentu, brašno, šećer, so i prašak za pecivo.
3. Dodajte ulje, otopljeni puter, med, umućena jaja i mleko. Sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
4. Sipajte smesu u pouljen i pobrašnjen pleh.
5. Pecite kolač u zagrejanoj rerni oko 35 minuta.
Prijatno!