KOLIKO ČESTO JEDETE VAN KUĆE? U Evropi to najčešće rade Irci, a najređe JEDNE NAŠE KOMŠIJE

Na ugostiteljske usluge u restoranima, kafeima, kantinama... domaćinstva u EU potrošila su više od 600 milijardi evra, što je oko 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda EU.

Kafić Konobarica
Foter/Kamal H. / photo on flickr

Troškovi za ugostiteljske usluge predstavljali su sedam odsto ukupne potrošnje domaćinstava u 2018. godini, objavio je Eurostat.

Udeo rashoda za ugostiteljske usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava bio je najveći u Irskoj (14,4 odsto) a slede Španija, Malta i Grčka sa takođe dvocifrenim udelom.

S druge strane, izdvajanja za ugostiteljske usluge bila su najmanja u Rumuniji – 1,9 odsto ukupne potrošnje domaćinstava, Poljskoj tri i Litvaniji 3,4 odsto.

Između 2008. i 2018. udeo potrošnje za te usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava povećan je u većini članica pri čemu najviše na Malti, za 4,4 procentna poena, na 12,6 odsto. Slede Irska sa rastom od 2,9 procentnih poena i Mađarska sa 2,5.

Istovremeno je udeo troškova za ugostiteljske usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava u posmatranom periodu pao u četiri članice – u Rumuniji za jedan procentni poen, a u Španiji, Slovačkoj i Britaniji za nešto manje od toga. U Luksemburgu je ta potrošnja stagnirala, pokazuju podaci Evropske statističke službe.