KOLIKO ČESTO MENJATE POSTELJINU? Evo zbog čega leti važe DRUGAČIJA PRAVILA

Leti se mnogo više znojimo, čak i noću, i zato je neophodno češće menjati i prati posteljinu

Posteljina
Pixabay.com

Po velikoj vrućini se mnogo više znojimo, čak i noću i zbog toga mnogo češće nego inače morate da perete posteljinu.

Stručnjaci napominju da biste, u principu, čaršave i jastučnice trebali da perete jednom nedeljno.

– Postoji nekoliko različitih razloga zašto biste posteljinu morali da češće perete leti – navodi Tonja Haris, stručnjak za toksine u okolini i dodaje:

– Kao prvo, očito je da se više znojimo, što može da dovede do pojave mnogih bakterija i neprijatnih mirisa. Ali, osim toga, alergeni poput polena mogu da uđu u kuću, pa će češće pranje posteljine pomoći da se smanji količina alergena (i grinja) koji mogu da prouzrokuju neprijatne simptome.

Zbog svega toga, ona preporučuje da tokom leta češće perete čaršave i jastučnice, ako možete, svaka tri ili četiri dana.

– To bi trebalo da bude dovoljno da podalje držite bakterije, mirise i alergene – kaže Haris.

Ako koristite gornji čaršav ili tanak prekrivač, i njih treba prati isto kad i čaršave i jastučnice.

– Ako držite prekrivač u navlaci onda možete da ga perete na svake četiri do šest nedelja, a navlaku svakih par dana – napominje Haris.

Kako da perete i održavate posteljinu leti:

Kao i kod svih stvari, uvek proverite nalepnicu sa uputstvima za pranje i održavanje. Na primer, pamuk može da se pere u vrućoj vodi, dok je ostale materijale bolje prati u hladnijoj vodi.

– Upotrebite nežni deterdžent za pranje posteljine, a zatim je osušite u sušilici na niskim temperaturama – predlaže Haris.

Takođe je korisno imati pri ruci dodatne čaršave.

Za dubinsko čišćenje Haris preporučuje usisavanje dušeka 2 do 3 puta godišnje kako biste se rešili bakterija i alergena. Takođe, možete da pospete dušek tankim slojem sode bikarbone, i ostavite da odstoji nekoliko sati pre usisavanja kako bi se uklonili mirisi.

– Ne zaboravite da okrenete dušek i usisate obe strane – navodi Tonja Haris.

I na kraju, poslednja stvar je tuširanje pre spavanja koje će smanjiti neprijatne mirise, znoj, telesna ulja, alergene i slično.