Koliko novca treba da izdvojite ove godine za letovanje? Grčka tradicionalno JEFTINA, ali ima KONKURENCIJU!

More Plaža Letovanje
Pixabay.com

Turisti iz Srbije su ove godine najviše zainteresovani za letovanje u Grčkoj, ali i za Tursku, Bugarsku, Crnu Goru, Španiju, Sloveniju, Egipat i Hrvatsku.

 

Kako su kazali u turističkim agencijama, zbog situacije u Turskoj turisti iz Srbije se ove godine više opredeljuju za Grčku i najtraženije destinacije su sever Grčke, gde su u predsezoni smeštajni kapaciteti skoro popunjeni, dok je popunjenost u špicu sezone dostigla 50 odsto.

Od ostrva u Grčkoj turistima iz Srbije tradicionalno je interesantan Tasos, a ove godine nešto veće interesovanje za Eviju, ali generalno, interesovanja ima za sva grčka ostrva.

Predsednik komiteta za razvoj turizma na Skijatosu Panos Diolettas kazao je da su turisti iz Srbije veoma zainteresovani za letovanje na toj destinaciji i da dolaze tokom cele godine, a procenjuje se da će ih ove godine biti više nego prethodnih.

On je istakao da srpski turisti na Skijatosu uglavnom borave 10 dana i da se smeštaj može naći po cenama za svačiji džep.

Turističke agencije koje izlažu na Sajmu turizma kada je reč o cenama u Grčkoj, nisu bile složne, jer su neke tvrdile da su na nivou prošlogodišnjih, a druge da su malo veće, posebno zbog interesovanja putnika koji su još u novembru prošle godine rezervisali aranžmane za 2016.

Analizirajući ponude agencija u Grčkoj najam apartmana za 10 noći može da se nađe već od 60 evra u maju, a u sezoni ide od 200 pa do hiljadu evra.

OVO JE PROFIL PROSEČNOG SRPSKOG TURISTE! Da li se pronalazite?

Interesovanje za Tursku ove godine je nešto manje, mada ne drastično i ta zemlja je i dalje privlačna turistima iz Srbije zbog cena jer su ih hoteli snizili u odnosu na prethodnu godinu i po tom pitanju turističke agencije su bile složne.

Hoteli u Turskoj nude i dodatne popuste za rane rezervacije, kao i besplatan boravak za decu do čak 17 godina u pratnji oba roditelja, pa smeštaj može da se nađe već od 209 evra u hotelu sa četiri zvezdice za sedam noćenja.

Prema ocenama predstavnika turističkih agencija Turska, ali i Tunis i Egipat za koje turisti iz Srbije pokazuju interesovanje svoj maksimum će dostići u last minut ponudama.

Direktorka Turističke organizacije Budva Jelena Rađenović kazala je da smeštaj u tom gradu u maju i junu može da se nađe od osam do 10 evra, dok će u julu i avgustu biti 15 do 20 evra. Noćenje sa doručkom u hotelskom smeštaju u maju je od 30 do 35 evra, a u špicu sezone oko 50 evra.

Ona je kazala da oko 100.000 turista iz Srbije u proseku poseti Budvu godišnje, ali da se očekuje da će ove godine taj broj biti oko 150.000, i dodala da se polovina ukupnog turističkog prometa Crne Gore ostvari u Budvi i da se najveći broj turista iz Srbije opredeljuje za taj grad.

Direktorka Turističke organizacije Bar Neda Ivanović rekla je da su cene u toj opštini koja raspolaže sa dve pođednako lepe obale na Jadranu i Skadarskom jezeru jako pristupačne i da su u privatnom smeštaju od pet evra, a u hotelima od 15 evra.

Ona je kazala da je Srbija veoma značajno tržište za celu Crnu Goru, i za Bar i da najveći broj gostiju dolazi iz Srbije.

U Hrvatskoj i Sloveniji polupansion može da se nađe od 35 evra dnevno, dok su cene u Bugarskoj od 20 evra po danu za apartmanski smeštaj, a u Albaniji koja se takođe nudi na sajmu apartmaski smeštaj je od 30 evra po danu pa od 75 do 90 evra za noćenje sa doručkom u hotelima, ali mali broj turista iz Srbije posećuje tu zemlju.