KOLIKO POZNAJETE VAŠU MAČKU? Ovo su OBAVEZNE stavke kada pričamo o njihovoj HIGIJENI

Maca
Instagram/iamlilbub

Ljudi često misle kako mačkama uopšte nije treba pomoć s ličnom higijenom jer dobar deo vremena kad su budne provode čisteći se, ali postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da radite za svoju ljubimicu.

 

Češljanje i četkanje

Redovnim četkanjem svojoj mački pomažete da proguta što manje dlake, pa će zahvaljujući tome ređe povraćati. Ali, naviknite se na mačje povraćanje – ono je neizbežno.

U slučaju dugodlakih mačaka redovno češljanje održava kvalitet njihovog krzna, takođe smanjuje povraćanje, i onemogućava stvaranje slepljene ili zapetljane dlake. Što je mačje krzno svilenkastije, to mu je češće potrebno četkanje.

Iako bi moglo da vam se učini da je ljudski češalj podjednako dobar za mačke kao i bilo koji drugi, to baš i nije tako. Posebni češljevi za mačju dlaku zaista su dobri jer su specifično namenjeni skupljanju krzna koje se sastoji od neverovatno sitnih i tankih dlaka, i pomeranja viška krzna koji se nalazi ispod površinskog sloja.

Kupanje

Većini mačaka nije potrebno kupanje, ali ako ih kao male naviknete na kupke, kasnije u slučaju zdravstvenih problema mački neće smetati ako morate da je kupate. Mačke koje imaju problem s kilogramima možda ne mogu da dosegnu neke delove svog tela, pa im je u tom slučaju potrebna ljudska pomoć pri pranju.

Mačke takođe mogu da imaju problem s peruti, pa je i to razlog za kupanje. Važno je naglasiti da ne možete da koristite ljudski i pseći šampon za mačke. Mačji šampon, osim što ne sadrži hemikalije koje škode njihovom zdravlju, donosi i neke koristi poput zaštite od mačjih parazita.

Nokti

Umesto da se mučite sa sečenjem mačjih kandži, nabavite grebalicu koja će vašoj ljubimici služiti za skidanje starih noktiju, i pritom značajno uticati na smanjenje grebanja drugih stvari