Domaćin ovogodišnjeg "Evrosonga", Kijev, zabranio je nastup ruskoj predstavnici Juliji Samojlovoj (27) s pesmom "Flame is burning" jer je pevala na Krimu.

Julija je od detinjstva vezana za invalidska kolica, a šira javnost upoznala ju je pre tri godine na otvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju, ali i u ruskom “Iks faktoru”, kada je pevala “Molitvu” Marije Šerifović. 

Ukrajinska obaveštajna agencija objavila je da je sporno to što je Julija nastupala u Kerču na Krimu 2015, godinu posle ruske aneksije. Ukrajina je zabranila ulazak u zemlju svima koji su, po njihovom mišljenju, ilegalno boravili na tom poluostrvu. Čini se da izuzetak nije ni ruska predstavnica, a Rusi su i pre zabrane najavljivali da će bojkotovati takmičenja. Rusija je prošle godine oštro protestovala zbog pobede ukrajinske predstavnice Džamale s pesmom “1944” koja govori o Staljinovom proterivanju Tatara s Krima.

Ulazak u Ukrajinu bi mogao biti zabranjen i jermenskoj učesnici takmičenja “Evrovizija” Arcvik Artunjan zbog njene ranije posete Krimu, objavila je radio-stanica “Govorit Moskva”.

Služba bezbednosti Ukrajine će proveriti da li je jermenska pevačica posetila Krim. Kako je izjavio savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko, ako je Artunjan bila na poluostrvu, o njoj će biti doneta posebna odluka, prenosi Gazeta.ru.

Ranije je saopšteno da je Služba bezbednosti Ukrajine već pripremila dokument o zabrani ulaska u Ukrajinu ruskoj predstavnici na takmičenju Evrosong 2017. Juliji Samojlovoj.

Ukrajinici su ove nedelje uveli sankcije i srpskim poslanicima koji su boravili na Krimu povodom obeležavanja tri godine od pripajanja Rusiji. Pored srpskih poslanika, ulaz na teritoriju Ukrajine u narednih pet godina zabranjen je i Česima.