Konačno znamo: Najbolji Šerlok Holms svih vremena je… (VIDEO)

Šerlok Holms je sa knjiga na svet pokretnih slika prešao pre više od 100 godina, a popularnost mu i danas raste. Nije na odmet upitati se - koji je to glumac najbolje „oživeo" ovog kultnog detektiva?

Šerlok Holms je najekranizovaniji književni lik, ako je verovati Ginisovoj knjizi rekorda. U više od 200 ekranizacija poduhvata ovog privatnog detektiva, kojeg je u svojim knjigama stvorio pisac Artur Konan Dojl, tumačilo je sedamdesetak glumaca.

Popularnost ovog junaka velika je i dan danas, a trenutno je za to najzaslužniji BBC, čija je serija „Šerlok” 2. jula i zvanično produžena na četvrtu sezonu, piše „Dejli Telegraf”, a prenosi B92.

Nakon velikog pritiska gledalaca iz celog sveta, BBC je objavio da će u januaru 2015. početi snimanje specijalne epizode serije, dok će kasnije tokom godine biti snimljene još tri nove epizode.

U to ime, britanski „Dejli Telegraf” objavio je listu 20 najboljih Šerloka koje smo gledali proteklih više od 100 godina! Holms se prvi put na filmu pojavio u nemom filmu „Sherlock Holmes Baffled” snimljenom 1900. godine, koji je trajao svega trideset sekundi.

Na prvom mestu liste „Dejli Telegrafa” našao se sve popularniji britanski glumac Benedikt Kamberbač, aktuelni Šerlok Holms u najnovijoj BBC-jevoj seriji.

Ako Holms nije hladnokrvo proračunat i ne poseduje ličnost na koju ćete se lako navući, to jednostavno nije Holms, piše „Dejli Telegraf” navodeći kako je Kamberbač savršeni „Šerlok Holms za dvadeset prvi vek”, pa njegova popularnost ne čudi.

Na drugom mestu našao se Bazil Ratbon koji je Holmsa igra u 14 filmova holivudske produkcije, od 1939. do 1946. godine, ostavši upamćen kao jedan od najprepoznatljivijih Šerlokova svih vremena. Šarmantan, pravi džentlmen, Ratbon bi verovatno Kamberbačevu interpretaciju okrakaterisao kao lošeg Šerloka koji više liči na jednog CIA agenta nego na jednog Holmsa.

Za Ratbonom se odmah nalazi Džeremi Bret koji je Holmsa igrao u televizijskoj seriji „Avanture Šerloka Holmsa”, u produkciji televizije Granada, od 1984. do 1994, snimivši čak 42 epizode. Za mnoge je on još uvek jedan, jedini, pravi šerlok Holms.

Za razliku od Breta koji je Šerloka oživeo na malim ekranima, Holmsa na velikom platnu više nego pristojno donosi Robert Dauni mlađi. Iako se na prvi pogled čini da je u filmovima Gaja Ričija iz 2009. i 2011. Holms predstavljen kao svojevrsni viktorijanski agent 007, publika je odlično reagovala na Daunijev talenat.

Visoko peto mesto zauzeo je Robert Stivens, izvrstan britanski glumac koji je nenametljivo, istovremeno i upečatljivo, tumačio Holmsa u filmu „Prvatni život Šerloka Holmsa” Bilija Vajldera iz 1970. Uz sveprisutne elemente parodije, upravo je ovaj Holms uticao na brojne kasnije glumce koji su igrali neodovljivog britanskog agenta.

Celokupnu listu 20 najboljih filmskih/televizijskih Šerloka možete pogledati ovde.