KOPAONIK ILI ZLATIBOR? Prednosti i mane NAJPOSEĆENIJIH PLANINA u Srbiji i KAKO IZABRATI BOLJU

Dnevno.rs/Kolaž

Putovanje po Srbiji može biti jedinstvena avantura koja će vam pružiti bezbroj nezaboravnih uspomena i dragocenih momenata. Odmor u Srbiji može biti odlična ideja tokom cele godine, a naša preporuka je da posetite neke od naših najpopularnijih planina.

Naravno, to za sobom vuče razna pitanja: koju planinu izabrati i zašto baš nju, koje su sve to prednosti i mane? I koja destinacija bi bila zaista savršena za vas? Nadamo se da ćete odgovore na ta pitanja pronaći u ostatku ovog teksta.

Zašto bi trebalo posetiti Kopaonik?

Kopaonik
pixabay

Kopaonik je već godinama jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u celoj zemlji, i to pogotovo tokom zimskog perioda u godini kada mnogi na ovu planinu dolaze zbog skijanja i odličnih ski-staza. Naravno, čak i tokom proleća i leta Kopaonik ima da ponudi mnogo toga lepog i zanimljivog svim turistima.

Planinski vazduh sigurno prija organizmu i postoji niz istraživanja koja pokazuju koliko je odmor na planini dobar za ceo organizam. Kopaonik je i jedan od naših najlepših nacionalnih parkova koji će vas oduševiti svojom divnom i netaknutom prirodom, kao i brojem retkih biljnih i životinjskih vrsta.

Priroda Kopaonika, lepo uređene ski staze i pregršt atrakcija za razne turiste samo su neke od najupečatljivijih prednosti ove planine. Pored toga, Kopaonik se neprestano gradi, tako da je ponuda apartmana, hotela i vila sve veća i sve impresivnija. Kopaonik smeštaj je tu da vam dodatno upotpuni odmor i da vam pruži najveći broj odličnih i proverenih smeštajnih objekata. Ovde ćete pronaći izuzetno kvalitetne apartmane, koji poseduju sve neophodne elemente i niz pogodnosti.

Mane odmora na Kopaoniku

Cene, cene i ponovićemo još jednom, cene. Kopaonik odavno već važi za jednu od najskupljih planina, tako da budite spremni da za vaš savršen odmor izdvojite pozamašnu sumu novca. Naravno, usluga i kvalitet su uvek besprekorni i na jako visokom nivou, ali je za to potrebno da dobro i platite.

Ipak, ništa ne može da ospori činjenicu da je Kopaonik najrazvijeniji ski centar naše zemlje, tako da često visoke i neosnovane cene nisu toliko iznenađujuće. Naravno, ukoliko ste spremni na trošak, gotovo smo sigurni da će vam odmor proći savršeno.

Idealan odmor na Zlatiboru

Zlatibor
Wikipedia/Fortunato32

Zlatibor je sa razlogom proglašen kraljicom svih planina, a popularnost ove destinacije ne prestaje da svake godine raste. Turisti širom regiona i zemlje uvek se rado vraćaju Zlatiboru i svim njegovim čarima, tako da Zlatibor gotovo svake godine broji rekordan broj poseta. Glavni razlog leži u činjenici da je Ski centar Tornik napravio veoma impresivnu, bogatu i raznovrsnu turističku ponudu u kojoj mogu da uživaju sve generacije. Na vrhu ove planine turisti mogu uživati u nestvarno lepom pogledu na divnu prirodu tokom vožnje žičarom, a mogu se upustiti u adrenalinski spust bobom.

Naravno, u poslednje vreme je posebno popularna i čuvena Gold gondola sa koje će vam se ukazati zadivljujuć i impresivan pogled na Ribničko jezero. Shodno tome, slobodno se može reći kako je najveća prednost ove planine ta što ima bezbroj zanimljivih sadržaja i atrakcija za sve turiste. Pored toga, kafići i restorani na Zlatiboru su uvek puni, tako da vam je dobra svirka ili žurka gotovo zagarantovana.

Gotovo da nema planine na kojoj se grade smeštajni objekti brzo i uspešno kao što je to na Zlatiboru. Zlatibor smeštaj je odličan i raznovrstan, tako da smo sigurni da ćete pronaći nešto baš po vašoj meri i ukusu. Dobar i proveren smeštaj uvek je potreban kako bi vaš odmor zaista bio kao iz snova.

Mane odmora na Zlatiboru

Kao što je to bio slučaj i sa planinom Kopaonik, cene na Zlatiboru mogu biti poprilično visoke, toliko visoke da će vam se možda i zavrteti u glavi, tako da budite spremni da poneste sa sobom debeo novčanik. Pored visokih cena, Zlatbor je često prepun gužve i raznih turista. Ukoliko volite da vaš odmor provedete u miru i tišini, daleko od gužve i galame, onda možda Zlatibor i nije pravi izbor za vas. Velike gužve i traženja mesta u restoranu ili dobrog parking mesta se često može očekivati na Zlatiboru.

Nadamo se da vas je ovaj tekst uspeo da prikaže Zlatibor i Kopaonik u pravom svetlu. Uprkos svojim manama, ove destinacije će uspeti da vam pruže zabavu, relaksaciju, ali i mir i uživanje u očaravajućim sadržajima prirode. Na vama je da procenite da li navedene planine imaju više mana ili prednosti i šta više odgovara vašem duhu i situaciji.