KRALJEVSKE METODE VASPITANJA DECE: Evo kako to rade Vilijam i Kejt

Kao vojvotkinja, javna ličnost i majka troje male dece, Kejt Midlton ima pune ruke posla. Kako pišu stručnjaci, naoružana je pametnim roditeljskim trikovima - uključujući neke stroge šifrovane reči.

Printscreen BBC

Kejt u britanskim medijima važi za sposobnu i autoritativnu majku. Kako tvrdi doktorka Rebeka Čikot, njena tajna vaspitavanja leži u šifrovanim rečima i govoru tela.

Teško je biti majka, a kamoli majka dva princa i jedne princeze. Srećom po nju, vojvotkinja od Kembridža, majka princa Džordža koji ima šest godina, princeze Šarlot koja uskoro puni pet godina i dvogodišnjeg Luisa, ima puno pomoći sa kraljevskog dvora.

Čak i stručnjak za razvoj deteta dr Čikot, specijalizovana za roditeljska rešenja, naziva Midlton “osetljivom i toplom mamom” u intervjuu za “The Sun”.

Dr Čikot dodaje da, za razliku od filozofije “autokratskog roditeljstva” koja je bila popularna u viktorijanskoj Engleskoj i karakteristična po strogim pravilima i kaznama, čini se da Kejt preferira “autoritativni” roditeljski stil.

Što se tiče šifrovanih reči, umesto da šestogodišnjeg Džordža stavlja u jednostavno vremensko ograničenje, ona kaže “da se malo odmoriš”, a zatim mu pomaže da se smiri sa knjigom ili slagalicom, prenosi “Radar Online”.

I izvan verbalnih znakova, Kejt takođe spretno komunicira sa svojom decom govorom tela. Na primer, na venčanju Pipe, njene sestre, 2017. godine, Kejt je Džordža potapšala po glavi kako bi smirila dečaka.

“Uvek je teško kada bilo koji roditelj mora javno da kontroliše dete”, tvrdi dr Čikot.

Njoj se čini da je Kejt potpuno savladala taj topli, ali ipak autoritativni kontakt.

“Bilo da se radi o crkvi ili tokom kraljevskog venčanja, slične Kejtine tehnike uključuju i spuštanje na nivo detetovih očiju dok razgovara sa njima, a i često kod nje možemo da vidimo podignut prst. Kejt se služi tehnikom podignutog prsta, što se videlo kada je njena ćerka Šarlot plakala i trzala se na pisti u Hamburgu”, kaže dr Čikot.

Iako se to može činiti strogim, dr Čikot je rekla da taj gest “pokazuje čvrstinu i toplinu” i da se Kejt ispravno spustila na nivo svoje ćerke da razgovara sa njom.