Priča o Opatiji sudbinski je vezana za crkvicu Svetog Jakova jer ime mesta dolazi upravo od manastira podignutog na tom mestu. Istina, ne zna se tačno kada, ali se prvi put pominje u 15. veku. Nazvali su ga opatija Svetog Jakova, pa se mesto oko zdanja vekovima nazivalo Opatija Svetog Jakova kod Priluke.
Interesantno je da su sva mesta oko Opatije, kao i iznad nje, zapravo starija od nje. More je vekovima posmatrano pre kao problem i opasnost nego kao blagodet, pa su ljudi izbegavali da grade naselja na obali. To zemljište i bilo je daleko manje na ceni od onog u unutrašnjosti.
Tek je izgradnja železnička veza Beča sa Trstom i Rijekom sredinom 19. veka povećala interes za ovim delom Jadrana. Opatija se postavila kao savršena lokacija da Beč, glavni grad Austrije i tadašnjeg carstva, dobije primorsko zimovalište za aristokratiju.
Fridrih Julius Šuler, direktor Društva Južnih železnica, bio je taj koji je uvideo mogućnosti za zaradu koju Opatija nudi pa je počeo sa gradnjom vila i hotela. On je zaslužan i za jedinstveno šetalište pored mora – lungomare, kao i uređene parkove.
Stoga se može reći da prava turistička istorija Opatije započinje tek 1882. kada Cesarsko-kraljevsko privatno Društvo Južnih železnica iz Beča na čelu sa Šulerom kupuje u Opatiji prvo zemljište sa Vilom Angiolinom. Ova vila bila je prvo luksuzno zdanje podignuto u Opatiji. Prvi hotel u Opatiji izgrađen je 1884. – “Quarnero”, današnji “Kvarner”.
Danas jedan od simbola Opatije, skulptura “Devojka s galebom”, podignuta je 1956. godine na mestu gde je nekada stajao kip Device Marije sa Isusom u znak sećanja na porodicu plemića koji su se udavili kod Opatije kada je njihov čamac zahvatio olujni vetar.
Iako mlado turističko letovalište, Opatija je za malo vremena postigla mnogo i danas je mondensko odmaralište koje privlači turiste u svako doba godine, ne samo u letnjim mesecima.
Ono što najviše privlači turiste je i činjenica da, osim mora i hotela, ovde može obići i veliki broj malih proizvođača uključenih u projekat FeelnTaste i kod njih, na licu mesta, probati domaće prozvode – vino, maslinovo ulje, med… Na posetiocima je samo da odaberu ono što ih interesuje, sami isplaniraju svoje vreme i upuste se u avanturu za sva čula.
Projekat finansira Evropska Unija iz sredstava Evropskih regionalih fondova za razvoj i prekograničnu saradnju u okviru programa INTERREG Slovenija – Hrvatska 2014-2020.
Tako, u domaćoj atmosferi, možete doživeti hrvatsku Istru na najbolji mogući način i jednostavno – uživati!
Veprinac – mali raj iznad mora
Veprinac je šarmantni srednjovekovni gradić iznad Opatije. Izgrađen je verovatno na temeljima praistorijskog nasilja, a poreklo imena obično se dovodi u vezu sa lekovitom biljkom veprinom koja ovde raste u izobilju. Danas, njegovi žitelji protiv propadanja se bore turizmom.
Tako će vas pred gradskim kapijama dočekati pravi pravcati vitez! On će vam objasniti da ulazite u grad grofice Elizabete od Devina i da svakoga ko ne poštuje zakone Veprinca čeka zatvor.
Turistički obilazak podrazumeva i obavezno probanje lokalnog specijaliteta – Betininih kolačića, a tu su i srednjovekovne crkve, kao i prelepa priroda. Sve je puno šumskih staza na kojima možete brati veprinu po kojoj je mesto i dobilo ime.
Šta obići – naša preporuka!
Domaćinstvo Depoli – pravo mesto da probate najkvalitetniji med i vidite kako izgleda “hotel za pčele”. Bićete dočekani baš onako – domaćinski, pa ćete se osećati, ne kao gost, već kao da ste došli kod člana porodice ili starog prijatelja.
Domaćinstvo Perišić – nezaobilazna destinacija za sve koji vole mesline i proizvode od maslina, ali i ne samo to! Ljubazni domaćini ponudiće vas i domaćim vinom, pa eto prilike da degustirate razne istarske specijalitete dok sedite na verandi njihove kuće ili u podrumu okruženi bačvama najboljeg istarskog vina.
Domaćinstvo Rumac – ovde će se sve vinopije osećati “kao kod kuće”. Ne samo da možete uživati u najkvalitetnijem vinu ovog kraja već u malom porodičnom restoranu ove porodice možete probati i sve istarske specijalitete. Plus, imaćete priliku da vidite i kako je izgledao tradicionalni način života ljudi iz ovih krajeva.
Poslastičarnica “Kaokakao” – mesto koje sladokusci ne bi smeli da propuste prilikom dolaska u Opatiju. Nalazi se u Volosku, malom koloritnom ribarskom selu koje je danas deo Opatije i ovde možete probati savršene, domaće torte i druge poslastice i, verujte – nećete znati šta pre da isprobate!
Konoba Mala krčma “Skalinada” – još jedno malo, egzotično mesto za gurmane i sve koji cene dobru, domaću kuhinju. Ovde možete da probate domaću hranu iz Istre, a naš savet je da probate neke od njihovih ribljih specijaliteta. Ekipa je mlada, puna energije, ali videćete – kuvaju kao profesionalci!
Muzej čokolade ”Milenij Opatija” – u hotelu “Kontinental”, u srcu Opatije, moći ćete da degustirate najkvalitetniju čokoladu. Otvoren je pre nekoliko godina i, osim prodavnice, najpoznatiji je po Festivalu čokolade koji se u Opatiji održava tokom decembra kada ovde neki od najpoznatijih evropskih umetnika dolaze da vajaju od čokolade. Dakle, i mesto i događaj koji ne bi trebalo da se propuste 😉