KREĆETE NA LETOVANJE? Vratiće vas sa granice ako nemate OVAJ PAPIR, a procedura za dobijanje traje ČETIRI MESECA

Pravila od kojih prevrćemo očima.

Granica
Wikipedia/Romain.D.C

Mnogi vlasnici ljubimaca žive u zabludi da je dovoljno da psa ili mačku vakcinišu, sterilišu, spakuju kofere, nabace osmeh i krenu na letovanje. Međutim, često se zaboravlja da postoje duge procedure zbog kojih, ako se ne ispune, mogu biti vraćeni sa granice. Osim toga, posebno je rigorozna kontrola na nekim od omiljenih destinacija domaćih turista poput Hrvatske i Italije.

Ako ste se odlučili da otputujete sa ljubimcem na letovanje, postoje zlatna pravila kojih bi se trebalo pridržaviti i procedure koje bi trebalo obaviti pre samog odlaska na put.

Domaći zakoni nalažu da svi psi i mačke stariji od 90 dana budu vakcinisani i čipovani protiv smrtonosnih i zaraznih bolesti kao što je zoonoza i besnilo.

Međutim, doktor veterinarske medicine Ivan Nestorović objašnjava da to nije dovoljno, te da u većini zemalja sveta nije dozvoljen ulazak psa bez potvrde o visini titra antitela na virus besnila.

Kada se pas vakciniše i čipuje, što se radi u isto vreme, vlasnik dobija takozvani pasoš za psa koji, pak, nije garant da će pas moći da se uvede u određene strane zemlje. To posebno važi za aktuelne destinacije poput Hrvatske i Italije, ali isto može da se desi i prilikom putovanja u Rusiju – kaže Nestorović.

Kako dodaje, granični veterinarski inspektori na granici sa Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Grčkom su daleko tolerantniji po ovom pitanju.

Procedura od četiri i po meseca

Sama procedura, iako ne deluje previše komplikovano, oduzima čak četiri i po meseca, tako da ako ste uskoro planirali da krenete sa ljubimcem na putovanje bolje odmah odustanite ili se bar pripremite za sledeći put.

Cela procedura izlgeda ovako:

Potvrdu o titru možete dobiti 30 dana nakon vakcinacije psa. Dakle, veterinarska ambulanta izvadi krv psu i šalje serum u jedinu referentnu loboratoriju u Srbiji, a to je Pasterov zavod u Novom Sadu. Zavod u roku od 15 dana odredi nivo antitela i ako je on u odgovarajućem opsegu, podatke šalje nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Inspekcija, potom, u roku od 90 dana izdaje potvrdu, što znači da ukupan vremenski period od vakcinacije do dobijanja potvrde traje četiri i po meseca. Uz to, obavezno je i uverenje o zdravstvenom stanju životinje koje takođe izdaje veterinarska inspekcija, a koje često traže granični inspektori – objašnjava Ivan Nestorović i dodaje da ista pravila važe i za mačke.