Vančaleom, transrodna žena s 500.000 pratilaca na Fejsbuku, optužena je za uvredu kraljevske porodice, preneo je Asošiejted pres.

Talandska kandidatkinja Sofida Kančarin nosila je spornu plavu haljinu na promotivnom događaju u okviru izbora za mis univerzuma.

View this post on Instagram

สำหรับชุดราตรีผ้าไหมไทยที่ พระองค์หญิงสิริวัณณวรีฯ ทรงประทานให้ เดมี ลีห์เนล ปีเตอร์ส มิสยูนิเวิร์ส 2017 และ โศภิดา กาญจนรินทร์ มิสยูนิเวิร์สไทยแลนด์ 2018 สวมใส่ในค่ำคืน Thai Night นับเป็นความท้าทายอย่างหนึ่ง โดยได้แรงบันดาลใจมาจากฉลองพระองค์ของสมเด็จพระนางเจ้าสิริกิติ์ พระบรมราชินีนาถ ในรัชกาลที่ 9 รังสรรค์มาในรูปแบบชุดไทยแต่สร้างเสน่ห์ความเป็นสากลได้อย่างพอดิบพอดี โดยเลือกใช้ผ้าไหมเรียบและผ้าไหมแพรวามาผสมผสานแต่เต็มไปด้วยเสน่ห์ที่มีความเป็นไทยอย่างแยบยล #Sirivannavari #SirivannavariBangkok #SirivannavariCouture #2018MissUniverse #MissUniverse #MontreePR @sirivannavari_shop

A post shared by SIRIVANNAVARI BANGKOK OFFICIAL (@sirivannavari_shop) on

Vančaleom je kritikovala haljinu na Fejsbuku, ali je obrisala post i potom se u ponedeljak izvinila princezi.

– Vaše kraljevsko visočanstvo Sirivanavari Nariratana, ja Vančaleom Džamneanpol, nisam imala nameru da uvredim ili ne uvažavam visoku instituciju – navela je Vančaleom koristeći jezik koji se koristi isključivo za obraćanje članovima tajlandske kraljevske porodice.

Biznismen i političar Kitdžanut Čajosburana, transrodni muškarac s 400.000 pratilaca na Fejsbuku, međutim nije bio zadovoljan pa je podneo tužbu policiji za uvredu kraljevske porodice, navodeći da mnogi ljudi iznose nesmotrene komentare što se završava samo izvinjenjem.

Kitdžanut je rekao da nije želeo da kritikuje drugog člana LGBT zajednice pošto se na njih već gleda negativno, ali da je podneo tužbu jer je želeo pravdu.

Portparol odeljenja policije za tehnološki kriminal rekao je da je žalba primljena i da će biti ispitana.

Policija bi žalbu mogla proslediti tužiocu zbog kršenja zakona o kompjuterskom kriminalu što može doneti kaznu do pet godina zatvora, kao i kazne za širenje lažnih informacija i ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

Slični slučajevi za uvredu monarhije su kažnjavani s tri do 15 godina zatvora.loading...