KUBA: Drugo ime za slobodu

Da je Kuba sinonim za slobodu, govori i čuveni brend koji dolazi sa ovog ostrva – dobro poznati i svima znani koktel cuba libre. Napravljen od domaćeg ruma, koji uz neprevaziđene kubanske tompuse naglašava slobodu i hedonizam, ovaj aromatični koktel kao da vas poziva da se priključite kubanskoj jednostavnosti življenja.

Pixabay.com

Kada uz to dodate toplo more, prelepe plaže, hladovinu palmi, zvuke salse koja pokreće unutrašnje ritmove u vama, glavni grad zaustavljen u prošlosti, dobićete odmor kakav ste odavno želeli. Onaj u kome zaboravite ko ste i odakle ste, odmor u kome se resetujete i vratite na fabrička podešavanja.

Pozivamo vas da posetite Kubu da biste se podsetli onoga što je zaista važno u životu i oslobodili svega suvišnog, jer je Kuba upravo zbog toga odlična učiteljica života. Nema bolje. Zato pustite čuvenu Gvantanameru i pogledajte šta su turističke agencije pripremile za ovaj kraj sveta.

Za one koji prvi put dolaze na Kubu

Osnovne informacije o Kubi možete lako pronaći. To je najveće ostrvo na Karibima, sa više od 11 miliona stanovnika. Glavni grad je Havana, a ostali veći gradovi su Santijago de Kuba, Gvantanamo, Santa Klara. Od kopna SAD (Floride), udaljena je oko 350 kilometara, a u blizini se još nalaze i Bahami, Meksiko, Kajmanska ostrva, Jamajka i Haiti.

Direktnog leta za Havanu iz Beograda nema, pa se letovi, u zavisnosti od datuma, kombinuju sa presedanjem. U zavisnosti od razmaka letova (presedanja mogu biti u Barseloni, Istanbulu, Milanu, Bolonji…), putovanje do Kube može trajati od 13 do 16 sati. Zbog odlaska na sasvim drugi kontinent, nije isključena ni mogućnost pojave džet-lega, pa je zato preporučljivo da se za obilazak Kube, radi boljeg doživljaja, odvoji više dana. Vremenska razlika u odnosu na srpsko računanje vremena je -5.

Najbolja sezona za posetu Kubi je od novembra do juna, gde je doček Nove godine posebna atrakcija koju je lepo doživeti. Odličan provod, razgledanje istorijskih lokaliteta, kupanje u toplom moru pri najluksuznijim rizortima – deluje kao raj kojim želite da započnete godinu. U ovom periodu klima je najpitomija, a vremenske prilike su saveznici vašem odmoru i putovanju iz snova.

Istorija Kube kroz šetnju ulicama

Kuba
pixabay.com

Najbolji način da se upoznate sa istorijom i kulturom Kube je da provedete nekoliko dana u obilasku Havane i kolonijalnog grada koga turisti obožavaju, Trinidada.

Pre iskrcavanja Kolumba 1492. godine, Kubu su naseljavala razna mezoamerička plemena. Španska kolonizacija ja drastično promenila dotadašnji život na ostrvu. Danas u Havani i Trinidadu možete da pogledate veliki broj katedrala i spomenika iz perioda kolonizacije. Španska uprava, katoličanstvo, vojna i državna sedišta ostavili su trag na izgled gradova.

Kasnija istorija će ostaviti u gradovima drugačije pejzaže. Borbu za nezavisnost Kubanci su vodili od 1868. godine, da bi se Španaca oslobodili tek 1902. godine uz pomoć Amerike. Protiv američkog uticaja na suverenu zemlju pobunio se Fidel Kastro i organizovao pobunjeničku armiju, kojom je zauzeo vlast 1959. godine. Privatna vlasništva stranih državljana su tada nacionalizovana, a u isto vreme je sprovedena reforma zdravstva i školstva, čime su oba postala besplatna za sve građane. Zbog toga se medicina na Kubi i danas smatra jednom od najboljih na svetu.

Od 1959. do današnjih dana, na vlasti je jednopartijski politički sistem s dominantnom Komunističom partijom. Fidel Kastro se sa vlasti povukao 2008. da bi ga nasledio njegov brat Raul Kastro. Tek 2018. godine je parlament izabrao Migela Dijaza Kanela za novog predsednika Kube, čime je ta ostrvska država posle 60 godina dobila predsednika koji se ne preziva Kastro.

Ova zatvorenost Kube od zapadnjačkih uticaja je dominantna odlika i ostavlja utisak da se vreme zaustavilo negde u 60-im godinama prošlog veka. Fasade, oldtajmeri i jasno odsustvo globalnih, univerzalnih tokova, svedoče vam o posebnom i vanvremenskom statusu Kube. To sve čini ovu zemlju autentičnom i interesantnom. U ovom svetu kada sve počinje da liči jedno na drugo, srešćete se sa gradom koji uporno odoleva tokovima vremenima.

Znamenitosti Havane

Postoji nekoliko tačaka u gradu koje nećete želeti da propustite. Zbog svog značaja za istoriju i kulturu, one su danas prepoznatljiva turistička mesta i spomenici pod zaštitom.

El Kapitolio je sagrađen između 1926. i 1929. godine da bude mesto gde će se okupljati parlament. Izgledom podseća da vašingtonski Kapitol, ali je zbog toga što simbolizuje diktatorsku vlast, dugo bio zapušten. Izgleda monumentalno i ne sme se zaobići.

Odmah pored El Kapitolia se nalazi Centralni park, jedan od glavnih gradskih trgova ukrašen palmama i drugim biljkama, kamenim klupama i fontanama. U samom centru ovog trga je smeštena statua Hoze Martija, prva statua ovog kubanskog nacionalnog heroja podignuta u zemlji 1905. godine, na desetu godišnjicu njegove smrti. Na trgu ima tačno 28 palmi koje simbolišu datum Martijevog rođenja.

Hotel Nacional je otvoren u istom periodu i smatra se svojevrsnim spomenikom kubanske istorije. Poznat je kao stecište holivudskih zvezdi koje su ovde dolazile na odmor, a još više i kao sedište mafije koja je 1946. ovde održala čuvenu havansku konferenciju.

Trg revolucije i Muzej revolucije su omiljena mesta turista koji samo zbog slikanja ispred čeličnog revolucionara (i čuvene parole Hasta la Victoria Siempre, dolaze u ovaj grad.

Paseo del Prado je promenada i jedna od najstarijih ulica Havane. Građevine koje se nalaze sa obe strane avenije su u kolonijalnomstilu, pa je zbg toga ovo jedna od najlepših ulica Havane. Ovo je ulica koja je živa i danju i noću, u kojoj se skupljaju meštani, a lenji zvuci salse se čuju iz kafića.

Tropski raj u Varaderu

Za one željne odmora, pravog, ekskluzivnog, hedonističkog prepuštanja belom, sitnom pesku i tirkiznom moru, tu je letovalište Varadero sa najboljim i najekskluzivnijim rizortima u ovom delu sveta. Ovde možete da razmazite sebe vrhunskim hotelima, najboljom uslugom i gastronomskim specijalitetima. Cela filozofija karipskog ugostiteljstva ovde je svedena na prijatnost i zadovoljstvo posetilaca. Bazeni u hotelima za one kojima palme i ležaljke na plaži nisu dovoljne, spa centri, pogled na beskrajno plavetnilo. Sve skrojeno po meri posetilaca, da uživaju u jedinstvenim utiscima i da nikada ne požele da se vrate.

Kuba je neobična zemlja. Na putu očekujete da sretnete prkosne revolucionare koji ne daju na sebe, a zatičete samo pesmu, pruženu ruku i široki osmeh. Prvi utisak da su siromašni i da ništa nemaju, ubrzo zamenite za potpuno drugačiji – imaju sve što im je potrebno, i to u izobilju i spremni su da podele sa svima nama. Zato je Kuba čarobna. Zato je neodoljiva. I zato joj se iznova vraćamo.