KUDA ZA VIKEND? Šest gradova kao stvorenih za KRATKA PUTOVANJA

Barselona
pixabay.com

Uspeli ste nekom magijom da spojite slobodna tri dana? Novigodišnji odmor je pred vama pravo niotkuda? Kuda otputovati?

 

Kada se ukaže prilika za beg iz svakodnevnice, kuda otputovati je sledeća briga, a koliko novca potrošiti pitanje koje dolazi odmah iza. Koliko možete novca da izdvojite na putovanje znate samo vi, ali gde sve možete da odete – to možemo i mi da vam pomognemo.

Rim, Venecija ili Firenca?
 

Plus za izbor nekog od italijanskih gradova je, pored njihove suštine i onoga što ih čini to što jesu, i činjenica da se do Rima avionom stiže za sat vremena. Blaga mediteranska klima će vas takođe privući, ali glavni razlog za odabir Rima će uvek biti pulsirajuća energija mesta u kome se živi kao u pozorištu. U Rim se svi vraćaju, i nijedno recimo putovanje za prvi maj, nije ni blizu dovoljno vremena da se uživa u znamenitostima, arhitekturi, umetnosti, arheološkim nalazišima, okruženju, prodavnicama, hrani i kapućinu.

Venecija je podjednako zavodljiva i nikad neće izgubiti svoju moć da vas očara i začara. U toku leta u Veneciji znaju da budu nesnosne gužve, ali ne bez razloga, jer tada je moguće videti čistu lepotu izvanrednog grada koji je čudesno podignut na vodi. Crkve i muzeji u Veneciji nude raritetne umetnine, ali u Veneciji postoji i živahna savremena umetnička scena, koja nije vezana samo za Bijenale. Ovaj grad je magično mesto svih 365 dana u godini. Jedina nevolja je što ćete često morati da ga delite sa hiljadama drugih posetilaca.

Putovanje za Uskrs u Firencu, jedan od najumetničkijih evropskih gradova, u kom je Mikelanđelov David, i platna Botičelija i Leondarda da Vinčija u neverovatnoj galeriji Ufici, jedan je najsrećnijih izbora koji možete da napravite. U Firenci je teško odlučiti u koji restoran otići na večeru i u kom klubu završiti noć. Ponudu zatvara razvijena celokupna umetnička scena, u kojoj dominira slavljenje opere i klasične muzike.

Madrid, Barselona ili Sevilja?
 

Madrid se u poslednjoj deceniji toliko revitalizovao da je postao jedna od top destinacija. Muzeji, Prado, Kraljica Sofija i Tisan-Bornemisa postali su i veći i bolji, dok se centar grada preporodio otvaranjem brojnih radnji, restorana, butika i gastrobarova. Madrid u toku zime nije baš visoko na listi gradova koje treba posetiti – ipak je to jedna od evropskih prestonica na najvišoj nadmorskoj visini, mada nebo često bude plavo i sunce dovoljno jako da je izvodljivo popiti jedan vermut na pločnicima lokalnih kafea.

Možda možete da razmislite o opciji da, kada ste već u Madridu, a recimo da je u pitanju putovanje za Uskrs i imate celu sedmicu na raspolaganju, iskoristite dane maksimalno i trknete i do Barselone – lokalni letovi su jako povoljni. Ljubitelji arhitekture mogu da uživaju u fasadama gotskog stila, baš pored zgrada modernista i neprobojnih konstrukcija Žana Nouvela ili Hercoga. Savršen kraj dana možete potražiti na jednoj od sedam gradskih plaža, ili u nekom od lokalnih porodičnih tapas barova. U Barsi se živi opušteno, meseci beskonačnog sunca se ređaju, i uz neuporedivu hranu i kulturni i dizajnerski uticaj koji ima, često je i pre Madrida u željama mnogih turista.

I poslednja sugestija iz mediteranskog pojasa stiže za još jedan španski grad – Sevilju. Kompaktan grad, bogat istorijskim znamenitostima, čuven po flamenku, tapas barovima i drvu pomorandže, Sevilja je idealna destinacija za vikend putovanje, pogotovo na proleće, pre nego što sunce počne da prži.