Kulinarske tajne: Zašto so ide u čokoladu, a šećer u supu?

Prstohvat je čarobna mera kada je kuvanje u pitanju, a neke tajne sastojke upravo treba da koristite u malim dozama da bi imale pravi efekat. Tako za pravljenje kremova od čokolade uvek dodajte malo soli. Ukus će biti fantastičan, intenzivan i neodoljiv.

So poboljšava ukus testu, slatkim jelima, pa čak i kafi. Naravno u minimalnim količinama.

Poznati kuvar Džejmi Oliver kaže da u kremove gotovo uvek doda malo krupne soli.

– Zvuči nelogično, ali zapravo so je veoma korisna u slatkim stvarima koje pravite, mesite. Posebno je super u kombinaciji sa čokoladom, nekako istakne pun ukus kakaa. Ja je skoro uvek koristim, ali u sasvim malim količinama.

Zanimljivo je i da prave domaćice u čarobne, lekovite domaće supe, posebno pileće uvek dodaju mrvu šećera. Naime, trunka kristal šećera pojačaće aromu supe kojoj malo ko može da odoli.

Evo još nekih neobičnih trikova:

Šećer intenzivira ukus šargarepe i umanjuje kiselost jela sa kuvanim paradajzom.

Anis pojačava ukus mesa.

Kafa poboljšava ukus čokolade u čokoladnim kolačima.

Muskatni oraščić će jela od krompira učiniti daleko ukusnijim.

Zajedno sa šećerom, malo (sveže mlevenog) bibera poboljšaće ukus jagodama.

Vanila, osim što umanjuje kiselinu jabukama, poslasticama od ovog voća daje bogatiji ukus.