Kupovna zimnica ‘papreno’ skupa: Domaćice, ove godine bolje ‘zaprljajte’ ruke!

Iako spremanje zimnice iziskuje mnogo vremena, ove godine se domaćice ipak odlučuju da 'isprljaju' ruke. Kupovna zimnica je znatno skuplja od one koju biste sami pripremali. Pored svih troškova, utroška struje, benzina, domaća zimnica se ipak najviše isplati!

Sve je manje „pravih domaćica” koje imaju vremena da špajz napune domaćom zimnicom. Međutim, ove godine mnoge od njih nalaze vreme da je ipak same pripreme, jer za kupovnu zimnicu prema istraživanjima portala Dnevno.rs, treba da se izdvoji prosečna plata, a za domaću „samo” minimalac.

Foto: Foter/ chatirygirl / photo on flickr

– Radim i imam dvoje dece, prošle godine sam olakšala sebi i kupila nešto od zimnice, a nešto sam sama pripremala. Taj luksuz da sve što treba mojoj porodici za zimnicu kupim, sebi nikada nisam dozvolila. Međutim, ove godine ne mogu ama baš ništa da priuštim, jedva ću skupiti i za domaću. Domaća zimnica ima mnogo prednosti, ali vremena nema, u tome je problem! – priča domaćica Nada za Dnevno.rs

Cene kupovne zimnice u marketima:

Na kvantaškim i zelenim pijacama u Srbiji u ponudi dominiraju paprika, paradajz, patlidžan, crni i beli luk, kupus, boranija, krastavac, tikvica, krompir, grožđe, jabuke, šljive i kruške.

Obimnija je ponuda domaćih paprika, kako babura, tako šilja, pošto je većina domaćica u Srbiji započela pripremu tradicionalne zimnice.

Na kvantašima se najčešće mogu pazariti po ceni od 50 do 70 dinara za kilogram.

Maloprodajna cena paprika je u zavisnosti od sorte i namene, na zelenim pijacama najčešće varira od 70 do 80 din/kg.

Foto: Foter/ Meanest Indian /photo on flickr

Ponuda paradajza je na zavidnom nivou, kako na kvantaškim tako i na zelenim pijacama.

Najčešća veleprodajna cena iznosi od 70 do 90 din/kg. Za kupovinu na zelenim pijacama treba izdvojiti iznos od 100 din/kg.

Uprkos vrtoglavim cenama voća i povrća, na beogradskim pijacama ipak ima kupaca. Ne kupuju se velike količine, ali kako nam kažu, za zimnicu se mora izdvojiti bar nešto novca!

Foto: Foter/ Migle Seikyte/ photo on flickr

– Svakog oktobra već 40 godina pravim zimnicu. Navikla sam i porodicu na „domaćinski ukus”. Industrijska zimnica, pored toga što je preskupa, ukusom sigurno ne može da parira onoj koju ja napravim. Zdravija je takođe, ja znam šta sam stavila u nju, a po marketima kupujemo „mačku u džaku”. Baš ovih dana završavam sa kuvanjem pekmeza od šljiva, moj unuk samo njega voli! – govori ponosno baka Milena, koju smo sreli na Zemunskoj pijaci!

Troškovi za domaću zimnicu:

Uprkos visokim cenama povrća, „paprenim” cenama kupovnih „teglica za špajz”, zimnica  se tradicionalno priprema u Srbiji i uvek će se naći novac za bar poneku teglu pekmeza od šljiva!