KUPUJETE POLOVNE KUĆNE UREĐAJE?! Pripazite na OVE DETALJE da vam se štednja ne obije o glavu

Kuhinja
Pixabay.com

Pokušaji da uštedimo nešto novca su brojni. Trudimo se da u svakom segmentu života prođemo što jeftinije i bolje. Jedan od načina da se uštedi kada su u pitanju kućni uređaji i kućna tehnika, jeste kupovina polovnih uređaja.

 

Kod kupovine električnih uređaja treba biti vrlo obazriv. Biranje polovnih uređaja uvek treba da birate u društvu sa nekim ko se više razume, ko ima više iskustva ili u društvu električara.

Pitanje je odakle dolaze polovni kućni uređaji

Uglavnom se polovni kućni aparati i uređaji dovoze iz zemalja Evropske unije. To naravno može da ukaže na njihov dobar ili loš kvalitet, u zavisnosti od toga iz koje zemlje dolazi.

Sa druge strane, dotrajali kućni aparat je dotrajali, nebitno iz koje države da dolazi. Naravno da se očekuje da je sva polovna roba koja dolazi iz razvijenih zemalja bar za nijansu kvalitetnija, te da se možemo bez rizika upustiti u kupovinu.

Međutim, pitanje je odakle zaista dolazi ta roba i kakvog je kvaliteta ona bila i kao nova roba. Takođe, dobro je znati da se uvoze kućni proizvodi sa markom proizvođača, te da na taj način možete proceniti da li je kućni aparat visokog kvaliteta ili ne.

Znate li koliko su korišćeni?

Jedno od osnovnih pitanja koje treba sebi da postavite jeste – koliko je aparat korišćen. Zapravo, to vam niko sa sigurnošću ne može reći. Pojedini kućni aparati i uređaji su prilično sređeni i mogu da izgledaju mnogo bolje u odnosu na to kaka vim je kvalitet. Tu se zapravo javlja problem, jer vi ne možete da ga testirate, pa da ga vratite, a ne možete ni da procenite odmah da li je taj aparat vredan kupovine ili nije.

Ako poznajete nekog električara ili nekog ko se razume u kućne aparate, možda bi bilo dobro da on krene sa vama. ili, ako ste već kupili polovne uređaje, dobro bi bilo da pozove električara da ga pogleda.

Koliko će vas koštati popravka polovnih kućnih uređaja?

Većina polovnih uređaja koji dolaze iz inostranstva su zapravo u nekom kvaru i potrebno je da vi  nakon kupovine platite i popravku. Možda vam se to čini kao bolja opcija – kupovina polovnog uređaja plus popravka u odnosu na kupovinu novog uređaja.

Međutim, u većini slučajeva to nije tako. Naime, skuplje vas nekada može izaći popravka, jer vi nikada ne možete sa sigurnošću da znate koliki je kvar i koliko će vas to koštati.

Eventualno možete pre kupovine da se raspitate kod električara i da usaglasite cenu. Tek kada budete imali jasan pregled koliko će vas koštati, onda tek možete da se opredelite za kupovinu.

Preporuka električara

Ako vam je hitno potreban neki uređaj, deo ili bilo šta slično, a niste u najboljoj finansijskoj situaciji, onda treba da se konsultujete sa električarem, kako bi vas on posavetovao.

Dobar električar tačno zna koje kućne aparate, uređaje, delove možete da kupite polovne, a koje nikako ne biste smeli.