Kvadrati nisu problem! Poslušajte savete stručnjaka i od MALE DNEVNE SOBE napravite NAJLEPŠI DEO STANA

Dnevna soba
Wonderlane / Foter / CC BY

Mala kvadratura dnevne sobe nikako ne znači nemogućnost funkcionalnog i estetskog uređenja prostorije u kojoj ćete okupljati goste i uživati nakon napornog radnog dana – potrebno je samo napraviti dobar izbor ugaone garniture i ostale elemente prilagoditi ovom komadu nameštaja, savetuju stručnjaci.

 

Prvo i najveće ulaganje koje treba da napravite prilikom sređivanja ovakvog prostora jeste kupovina ugaone garniture.

Pre svega, vodite računa o dimenzijama, te birajte onu koja neće “pojesti“ prostor, ali i onu na kojoj se možete udobno smestiti. To će možda značiti da morate da odustanete od te divne ugaone garniture koja je formirana u obliku ćiriličnog slova “P”, ali i sami znate da nešto morate žrtvovati prostoru.

Pored udobnosti i dimenzija, izbor ugaone garniture mora zavisiti i od estetike. Ako ne volite da rizikujete, obratite pažnju na jednobojne ugaone garniture, a zatim prostoru dodajte živost ostalim elementima. Trenutno je siva u svojoj tamnijoj verziji najpopularnija.

Ukoliko spadate u trendsetere, odvažite se i kupovinu ugaone garniture usmerite ka raznim dezenima, ali imajte na umu da će na taj način ovaj komad nameštaja biti u središtu pažnje, te da ćete ostale detalje morati da uskladite sa njim. Trenutno su moderne ugaone garniture u bež i braon šarama.

Izbor ostalog nameštaja

Kako je izbor ugaone garniture najskuplji izdatak, u zavisnosti od konkretne veličine prostora predlažemo da se okrenete: 1) manjem broju ostalih komada nameštaja, 2) farbanju starog nameštaja.

Primera radi, ako prostor ne dozvoljava više od klub-stola ispred ugaone garniture, budite kreativni i prefarbajte stari sto u svetlu sivu ili belu boju, ukoliko je ugao u sivoj, odnosno koristite braon farbu ukoliko je garnitura u bež i braon nijansama.

Manji prostori obično dozvoljavaju tek TV na zidu, ali ako imate mesta, postavite makar dve police na zid prekoputa ugaone garniture, kako biste na njih dodali sitnice.

Zavese (i tepih)

Ni ovi elementi Vas neće skupo koštati ako pametno ulažete. U zavisnosti od boje/boja ugaone garniture, predlažemo da birate boju zavesa. Uz sive se najbolje slažu šarene, a uz bež-braon ugaone garniture jednobojne bež zavese. Okrenite se rolo-varijantama, jer tako pokrivate i roletne i dodatno štedite.

Ukoliko ne možete bez tepiha, predlog je da odustanete od klasičnih velikih tepiha jer oni gutaju prostor. Biće dovoljno da postavite manji okrugli, čupavi tepih ispod klub-stola, najbolje u istim nijansama koje imaju rolo-zavese.

Dekorativni elementi

Najslađe za kraj – dekorativne sitnice. Jednobojne ugaone garniture lako možete osvežiti jastučićima u raznim bojama, dok će za dezenirane važiti obrnuti princip.

Nemojte male dnevne sobe pretrpavati sitnicama – biće dovoljno nekoliko upečatljivih elemenata da osveže prostoriju. Pod njima se podrazumeva masivnija sveća ili vaza za cveće na klub-stolu (najbolje bez podmetača, miljea i slično), kao i veći ramovi na policama na zidovima.

Pod uslovom da kvadratura nije dozvolila police, iznad ugaone garniture možete smestiti jednu veću sliku ili fotografiju u ramu boje skladne sa ostatkom nameštaja, tj. nijansama klub-stola i eventualnih polica. Na taj način će i zidovi dobiti lični pečat, a Vaša dnevna soba, iako mala, sigurno neće biti demode i dosadna.loading...