LAKO I BRZO: Očistite kuhinjske uređaje od masnoće i kamenca

Kuhinja
Pixabay.com

Kuhinjski uređaji skloni stvaranju masnih naslaga i kamenca će zablistati bez mukotrpnog ribanja, samo pratite ove savete.

 

Naslage u blenderu

U blenderu mogu ostati sasušene naslage hrane, a do nekih delova ne možete doći krpom, posebno oko nožića. Ulijte u njega malo deterdženta i tople vode pa ga uključite na 15-ak sekundi. Na kraju ga dobro isperite. 

Kuvalo za vodu i kamenac

U električno kuvalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije dno. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta, a kod većih naslaga kamenca i nekoliko sati. Na kraju ispirajte vodom dok miris sirćeta ne nestane. 

Masne naslage u rerni

Mešavina sode bikarbone i sirćeta čini čuda od svake rerne. Pomešajte 80 g sode bikarbone i kašičicu sirćeta, nanesite na unutrašnjost rerne i ostavite vrata otvorena 15 minuta. Isperite vodom. Ova kombinacija uklanja i neugodne mirise iz rerne. 

Čišćenje roštilja

Nije loše na roštilj, pre pečenja, staviti aluminijsku foliju. Tako će kasnije biti manje muke s čišćenjem. Ako već postoje naslage masnoće najpre ih prebrišite vlažnim sunđerom pa posipajte sodu bikarbonu. Čišćenje će biti mnogo lakše.

Aparat za kafu kao nov

Aparat za kafu najlakše se čisti mešavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mešavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus (kao da kuvate kafu) i na kraju dobro isperite vodom.