Ako se budete pridržavali ovih saveta, sigurni smo da ćete lakše, brže i bez muke oprati šerpe, plehove, pekače.
Inoks ne grebite
Izbegavajte sve vrste abrazivnih sredstava za pranje.
Ukoliko vam nešto zagori, u posudu sipajte sodu bikarbonu, nalijte toplom vodom i ostavite da odstoji. Tako izbegavate struganje jer ćete šerpu lako oprati običnim deterdžentom za sudove.
Emajl osvežite solju
Ako šerpa potamni, prokuvajte u njoj ostatke limuna ili so, sirće i ljuske jajeta. Da vratite sjaj i uklonite stare fleke, perite sirćetom i krupnom solju. Ako vam zagori džem ili šećer, potopite šerpu u mlaku vodu, dobro pospite aktivnim ugljem i mekom krpom uklonite ostatke.
Limun za mrlje na teflonu
Posuđe sa neprianjajućim premazom ne trpi abrazivna sredstva, grube sunđere niti žice za ribanje.
Ako se ipak nešto zalepi, posudu potopite u rastvor sirćeta i vode u odnosu 1 : 2, ostavite pola sata, pa mekom krpom uklonite višak i tamna mesta istrljajte polovinom limuna.
Alu–folija za blistavo staklo
Najtvrdokornije mrlje na vatrostalnom posuđu čiste se tečnim deterdžentom, sodom bikarbonom, aluminijumskom folijom i četkicom za zube.
Umočite četkicu u deterdžent i u sodu bikarbonu, nanesite na mrlju i ostavite bar 20 minuta.
Izribajte zgužvanom alu–folijom.
Kalupe i plehove čistite u rerni
Da lepo očistite pleh za mafine, zagrejte rernu na 180 stepeni.
Dve kašike sode bikarbone dobro razmutite u litar tople vode, sipajte u pleh i stavite u rernu na 20 minuta.
Kada se voda ohladi, mrlje će se lako skinuti sunđerom.