POVRATAK U VELIKOM STILU: Lana za Beoviziju SPREMA IZNENAĐENJE, a za Dnevno.rs otkriva zašto je “JAČA OD SVIH”

Lana Toković
youtube/Print screen

Predstavljamo vam učesnike ovogodišnje Beovizije i potencijalne predstavnike Srbije na ovogodišnjem izboru za "Pesmu Evrovizije".

 

Pevačica i kompozitorka Lana Toković, prvi put se široj javnosti predstavila 1983. godine kada je osnovala bend “Aldo”. Sve do 2000. godine muzički sastav je bio veoma cenjen u domaćim muzičkim krugovima, a zatim je usledila pauza duga pinuh 13 godina.

Na scenu se, u izmenjenom sastavu i pod imenom “Lana i Aldo”, vraćaju 2013. godine, a povratak je zaokružen pre tri godine kasnije, albumom koji nosi naslov “Između vremena”.

Na ovogodšnjoj Beoviziji nastupiće sa pesmom “Jača od svih”, a muziku i tekst potpisuje Lana Toković. Govoreći o numeri kojom će se publici predstaviti na predstojećem festivalu, Lana Toković naglašava da pesmu “Jača od svih” pre svega izdvaja to što je autobigrafska i svedoči o njenom povratku na domaću muzičku scenu:

Prijava za Beoviziju je došla iznenada i imali smo mesec dana da se okupimo i započnemo ozbiljnu pripremu. Pesma je specijalno napravljena za Beoviziju. Naziv numere “Jača od svih” jeste neka vrsta opomene sebi, jer sam napustila muziku 2000. godine. Domaća muzika je u tom periodu krenula da ide u jednom pravcu, i nije bilo mesta za više žanrova koji bi jednako bili dostupni publici. Ja sam se tada posvetila komponovanju i radu u studiju. Radila sam za druge izvođače, a komponovala sam i muziku za TV špice, pozorišne predstave i balet. Sada se na scenu vraća neka vrsta lepše i harmoničnije muzike i bilo mi je zanimljivo da se u sve to uključim i ja – objašnjava naša sagovornica u intervjuu za Dnevno.rs.

  • Šta mislite o Beoviziji kao festivalu čiji pobednik predstavlja Srbiju na Evrosongu?

– Naravno da je ovakav koncept odabira pesme koja će predstavljati Srbiju bolji, jer svi smo mi ljuti kada neko izabere nešto na silu. Ima puno novih i talentovanih izvođača kojima je potrebna šansa. Beovizija je idealna prilika da predstave sebe bez obzira na ishod. Mislim da svaki festival donosi informaciju o tome šta se dešava na muzičkoj sceni, a i publika će imati priliku da učestvuje u izboru, bez obzira što će na kraju ipak žiri presuditi. 

  • Kakav se nastup na ovogodišnjoj Beoviziji može očekivati od benda “Lana i Aldo”?

– Izuzetno velika ekipa je oko mene i uspeli su da me ubede da ne smem da se pojavim onako kako to svi očekuju. I ja sam još uvek u šoku, pa neka to ostane iznenađenje. Poštujem festival na kome učestvujem i mislim da nastup mora biti jednako dobar kao i sama pesma. Biće to veliko iznenađenje i za one koji me dobro poznaju. Divna je ekipa i nadam se da ćemo opravdati trud koji ulažu oko nas.

  • Jeste li upoznati sa pesmama ostalih izvođača i koje biste pesme izdvojili kao favorite?

– Preslušala sam pesme svih izvođaća koji će se naći na na ovogodišnjoj Beoviziji. Moram reći da cenim rad Danijela Pavlovića i sviđa mi se njegova numera. Jako mi se dopala pesma Saške Janković, a zanimljiva je i numera benda Koktel Balkan. Volim stil koji je specifičan za SevdahBABY, mada mi je žao što će nastupiti bez pevačice koju su proteklih godina svi fascinirano gledali i slušali. Svi ostali već imaju mnogo pregleda na Jutjubu, tako da nema potreba da se nešto dodatno komentariše.

  • Šta je proteklih godina bilo presudno za pobedu na Evrosongu, nastup ili kvalitet kompozicije?

– Fascinantni 21. vek sa mogućnostima vizuelnog prikazivanja pesme uz pomoć tehnologije na ivici je šokantnog. Izvođači se publici predstavljaju bez stresa, spontano i pružaju sve ono što muzika nije mogla da prikaže, a to je taj vizuelni efekat. Sada se muzika može osetiti na mnogo načina i svakom kompozitoru je čast da može da se vidi i onaj segment njegovog rada koji ljudi najčešće samo čuju. Ako se na sceni vidi ono što se čuje i ukoliko se oseti ono što se vidi, onda je to dobitna kombinacija! 

 

  •  Jeste li čuli pesme predstavnika drugih zemalja na ovogodišnjem Evrosongu?

Nisam stigla da preslušam predstavnike drugih zemalja jer sam ja, za sada, učesnik Beovizije i fokusirana sam na taj festival. Ko god da pobedi na Beoviziji navijaću za njega na Evrosongu.loading...