LEGLA BAKTERIJA: Evo koliko često treba menjati sunđer, jastuk, četku za kosu…

Od toliko stvari koje držimo u kući, često zaboravimo da većina njih ima rok trajanja. Što je najgore, najmanje pažnje obraćamo na stvari koje koristimo svakog dana, i koje se posle nekog vremena pretvaraju u leglo bakterija.

Čišćenje
Pixabay.com

Po mišljenju stručnjaka, ovih pet stvari bi bilo najbolje odmah izbaciti iz kuće:

Kuhinjski sunđeri – rok upotrebe: nedelju dana

Rezultat neredovne zamene sunđera može da bude sakupljanje bakterija koje mogu da prouzrokuju niz bolesti, uključujući i Ešerihiju koli, Salmonelu i druge. Prava istina o sunđerima je da su pravi magneti za prljavštinu, a jedno od istraživanja ukazuje da su ovi sunđeri prljaviji i od WC šolje.

Četka za kosu – godinu dana

Trebalo bi je čistiti barem jednom nedeljno i zameniti novom nakon godinu dana. Ako se radi o četki s prirodnim vlaknima, tada je dobro nabaviti novu već posle 7 do 10 meseci.

Filter za vodu – šest meseci

Ako imate frižider s ugrađenim filterom za vodu, verovatno je da filter nećete menjati toliko često koliko bi to trebalo. Kad se ne zameni dovoljno često, filter ne može da radi svoj posao odvajanja prljavštine od pitke vode. Proverite smernice za svoj model frižidera, ali mnoge marke preporučuju zamenu filtera svakih 6 meseci.

Plastične posude za hranu – bacite odmah

Kada danas kupujete plastične posude za hranu verovatno ćete primetiti malu nalepnicu koja vas uverava da su “bez BPA”. Stare plastične posude bez takvih oznaka odmah bacite i zamenite ih ili novom sigurnom plastikom, ili staklenim posuđem pogodnijim za čuvanje hrane.

Jastuci – 2 godine

Jastuci s vremenom postaju dom sve većeg broja grinja i menjaju svoj oblik zbog čega može da dođe do pojave bolova u vratu.