LEGLO BAKTERIJA I GLJIVICA: Kako detaljno očistiti najprljaviju stvar u toaletu?

Često pranje zavese za kadu je prava retkost, ali je svakodnevno održavanje čistoće uslov za zdrav život. Stoga je nužno početi s pranjem zavjese i njenog nosača jer je broj bakterija na njima drastično veći u poređenju s drugim delovima kupatila.

pixabay.com

Istraživanje pokazuje da se na plastičnim zavesama nakuplja 60 puta više bakterija u odnosu na dasku wc šolje. Postoji nekoliko praktičnih saveta koji će održati čistoću, a pomažu da sačuvate svoje zdravlje i lep izgled kupatila.

– Imam običaj da zavesu menjam na svakih šest meseci. Ako želite da uštedite novac, postoje trikovi koji će joj produžiti rok trajanja – objašnjava blogerka za uređenje doma Dženeva Aron.

Pranje zavese u veš mašini

Dženeva pere zavesu za kadu jednom mesečno.

– Ubacite zavesu u mašinu, a s njom dva peškira i pola šoljice sode bikarbone. Soda će razgraditi prljavštinu, a peškiri ukloniti nečistoće dok radi centrifuga – objašnjava Aron.

Trik s peškirom očistiće spoljni deo zavese, a u isto vreme pomoći će da se ne zgužva tokom pranja. Ne preporučuje se pranje ostalog rublja sa zavesom ni njeno stavljanje u mašinu za sušenje veša.

Pre nego što mašina započne ciklus ispiranja, Aron savetuje ubacivanje pola šoljice sirćeta. Tako nestaje i najmanja prljavština. Nakon završetka postupka, trebalo bi je odmah okačiti da bi se brže osušila.

Ručno čišćenje zavese

Džordža Dikson i Anđela Bel rade u kompaniji koja proizvodi higijenska sredstva. Tvrde da se čistoća zavese može održati pomoću spreja za čišćenje tuš kabine, piše Real Simple.

– Dodajte u flašicu nekoliko kapi ulja čajevca. Tako ćete sprečiti razvoj bakterija i gljivica – savetuju one.

Ako se na dnu zavese pojavljuju znakovi taloženja, trebalo bi koristiti enzimski sprej za uklanjanje mrlja. Aron preporučuje stavljanje zavese u rastvor sode bikarbone i sirćeta jer uklanjaju mrlje od sapuna.

Koliko bi često trebalo prati zavesu?

Trebalo bi je oprati barem jednom mesečno.

– Pranje zavese za kadu stavite na svoju mesečnu listu obaveza. Gljivice uništavaju materijal pa učestalo pranje produžava rok trajanja – objašnjavaju Dikson i Bel.

Kada je vreme za promenu zavesa?

Postoje znakovi koji govore da bi trebalo promeniti zavjesu za kadu. Ako nakon pranja ostanu smeđi tragovi na njoj, pravi je trenutak da se nađe u smeću.

Da li je kabina ili paravan od čvrstog materijala bolja opcija?

Kabina ili paravan su korisno rešenje, ali i oni zahtevaju redovno održavanje. Smesa za njihovo čišćenje može se napraviti u kućnim uslovima. Dobija se mešanjem nekoliko kapi alkoholnog sirćeta i šoljice sode bikarbone. Nanosi se na celu površinu tuš kabine i ostavlja da odstoji sat vremena. Zatim se smesa skida krpom od mikro vlakana. Nakon ispiranja, potrebno je ponovo prebrisati površinu suvom krpom od istog materijala.