LEGLO BAKTERIJA I ZARAZE: Najprljavije površine u svakom domu koje se RETKO KO SETI DA OČISTI

Kada pomislimo na najprljavije mesto u kući, prva asocijacija uglavnom je kupatilo. Ipak, neke druge površine mnogo su opasnije!

čišćenje
Pixabay.com

Sunđeri – Neka istraživanja pokazala su da je na sunđeru mnogo više kolonija bakterija nego, na primer, na dasci WC šolje. I sunđer je potrebno često čistiti iako ih kratko koristimo. Za to kratko vreme na površini sunđera “nasele” se mnoge bakterije pa ih je potrebno svakodnevno čistiti. Ubacite ih u mašinu za pranje posuđa svaki dan i na dva minuta stavite sunđer u mikrotalasnu da se izvuče vlaga iz sredine sunđera i eliminišu bakterije.

Sudopera – Sudopera je takođe na ovoj listi najprljavijih površina jer se u njemu često nađu otpaci hrane prilikom pripremanja jela, ali i pesticidi i bakterije s krompira, šargarepe, raznog povrća i voća. U sudoperi peremo i prljavo posuđe pa stoga ne čudi da su u čak 45 posto testiranih sudopera pronađene koliformne bakterije koje normalno obitavaju u debelom crevu čoveka i toplokrvnih životinja.

Držač četkica za zube – Nakon pranja zuba potrebno je i dobro oprati četkicu za zube. Ipak, koliko god se trudili, uvek će s nje malo iskapati na držač na kojem odlažete četkice. Ako imate onaj porodični, s dve ili više četkica, opasnost od bakterija raste.

Posudice za hranu vaših ljubimaca – Pravo su leglo bakterija i to može naškoditi zdravlju vašeg psa ili mačke. Posudice perite svaki dan u mašini za pranje suđa ili ako ih perete u sudoperi sa sunđerom, najmanje jednom nedeljno ih umočite u rastvor s izbeljivačem (jedna kašika na litar vode) i držite potopljene nekih desetak minuta.

Aparat za kafu – Skoro polovina testiranih aparata za kafu sadrži bakterije i buđ. Najčešće je razlog u tome što se ostatak aparata ne čisti tako često i temeljno kao same posudice (za filter kafu na primer). Potrebno je barem jednom nedeljno rastaviti aparat koliko se može i sve perive delove oprati s jabukovim sirćetom i prebrisati papirnim ubrusom da se, ako je negde i ostala koja bakterija ili buđ, ne razmazuje dalje.

Daske za sečenje – Sirovo povrće, meso, riba, hleb, luk… Sve to je dobra podloga za “naseljavanje” bakterija na tim površinama. Istraživači su otkrili da je 18 posto ispitanih daski za sečnje na površini imalo koliformne bakterije koje uključuju i E. coli, ali i salmonelu.