To je nešto što mnoge žene ubace u torbu i ne razmišljaju, ali ako imate neseser za šminku, velika je verovatnoća da on sadrži smrtonosne superbakterije.

Zabrinjavajuće je da ove bakterije mogu izazvati niz bolesti, uključujući kožne infekcije i trovanje krvi.

– Higijenske navike potrošača, kada je u pitanju upotreba šminke, veoma su oskudne. To je zabrinjavajuće, ako uzmete u obzir da smo našli da se bakterije kao što je ešerihija koli koja je povezana sa fekalnom kontaminacijom nalaze u proizvodima koje smo testirali – kaže doktorka Amrin Bašir, koja je vodila studiju.

Konkretno, istraživači su otkrili da su sunđeri koji se koriste za nanošenje proizvoda na kožu obično puni štetnih bakterija. To je verovatno zato što se ovi proizvodi retko peru i često se koriste i nakon isteka roka trajanja, tvrde istraživači. Ostali proizvodi u kojima ima ovih bakterija su maskara i sjaj za usne.

Na osnovu nalaza istraživači pozivaju regulatorna tela da učine više kako bi zaštitili kupce. Na primer, rok upotrebe i uputstva za čišćenje trenutno nisu obavezni na pakovanju šminke.

– Potrebno je učiniti više kako bi se obrazovali potrošači i industrija šminke u celini o potrebi za redovnim pranjem kozmetičkih blendera i temeljnim sušenjem, kao i o rizicima upotrebe šminke nakon roka upotrebe – dodaje doktorka Bašir.loading...