LEKCIJA IZ MENTALNE HIGIJENE: Ako stalno sebi ponavljate OVU rečenicu – nije dobro

Koliko puta ste rekli: "Bio sam u pravu"? Ali to nije uvek dobro!

Depresija Tuga
Pixabay.com

Na taj način narušavate sopstveni mir, dok na drugoj strani zadovoljavate ego, upozoravaju stručnjaci. Idealno bi bilo uspostaviti ravnotežu između toga, smatra dr Vejn Dajer, američki govornik i pisac literature iz oblasti samopomoći. Naučite da budete tolerantni i lišite se negativnih razmišljanja i osećanja, piše Magazinnovosti.

Da biste imali mir, fokusirajte se na to, tačnije nikako ne ulazite u bespotrebne sukobe sa drugima. Umesto da se posvađate sa službenicom u pošti jer čekate u redu 15 minuta, recite joj: “Vidim da imate težak dan“.

Zapamtite i da od kukanja nema koristi. To će vam doneti nemir. I naučite da praštate. Pokušajte da uspostavite komunikaciju sa osobom na koju ste ljuti. Nastojte i da sebi svakodnevno podarite trenutke mira.

Isključite unutrašnje dijaloge i uočite razliku između neprestanog bujanja misli i blagoslova koji osećate u tihom kontaktu sa univerzumom. Tako ćete oslabiti ego i uspostaviti unutrašnji mir.

Kada se nađete u dilemi da li da budete u pravu ili ljubazni, izaberite ovo drugo, jer – ne možemo da nađemo mir ako smo u pravu, a ljuti smo ili povređeni.