LEKOVITE BILJKE ZA SVAKI STAN: Neguju se lako, a neverovatno su KORISNE I ZDRAVE

Sobno bilje ne služi samo za ukras.

divlja nana
pixabay.com

Određene vrste sobnog bilja imaju sposobnost prečišćavanja vazduha u domu, a mogu vam ponuditi i niz zdravstvenih pogodnosti.

Lavanda ublažava stres

Lavanda se koristi kao sedativ za ublažavanje stresa i napetosti. Jednostavno, sušenu lavandu dodajte u kupku, kao vid aromaterapije, kako biste se opustili. Takođe, možete dodati kašičicu lišća i cveća od lavande u ključalu vodu kako biste napravili opuštajući čaj. Istraživanja pokazuju da aroma lavande snižava visok krvni pritisak.

Kućna paprat pročišćava vazduh

Sobno bilje, poput kućne paprati, može da pročisti vazduh u domu štiteći ukućane od štetnog uticaja toksina. Zagađivači koji se najčešće nalaze u zatvorenom prostoru su azbest, pesticidi. duvanski dim i buđ. Kako biste efikasno pročistili vazduh, u prostoriju “ubacite” dve do tri saksije kućne paprati. Biljke moraju biti odmaknute jedna od druge, kako bi mogle da “dišu”.

Nana pomaže kod stomačnih tegoba

Čaj od nane može da se koristi za ublažavanje “obične”, ali i jutarnje mučnine. Jednostavno, u ključalu vodu ubacite nekoliko suvih listova nane i procedite nakon pola sata.

Peršun ublažava alergije

Peršun može pomoći u sprečavanju lučenja histamina, jedinjenja koja izazivaju alergije i polensku groznicu. Dve kašike osušenog lišća peršuna dodajte u ključalu vodu, sačekajte desetak minuta, procedite i pijte kao čaj.

DONOSI SREĆU I BLAGOSTANJE: Ako je držite u kući, ova MAGIČNA BILJKA vam može PROMENITI ŽIVOT