LEPOTA KOJA NIKADA NE DOSADI: Već godinama, ovo je jedna od OMILJENIH DESTINACIJA ljudi iz celog sveta

Može vam se učiniti kao običan marketinški trik. Netaknute peščane plaže, palme, akvamarin lagune, luksuzni hoteli i svuda, dokle god vam pogled dopire, beskrajni tirkizni okean. No, koliko god puta gledali slike na Instagramu, čitali komentare posetilaca i proveravali ocene sa željom da pronađete da nije baš sve tako kako nam se prikazuje, svi se slažu u jednom: Maldivi su izvanredni, promovišu sunčanu stranu života i zato su destinacija broj jedan za turiste širom sveta.

Pixabay.com

Priroda, koja je bila blagonaklona prema ovom mestu, učinila je Maldive toliko lepim, da je sve vreme ovoga sveta (a kamoli to odvojeno za odmor) malo da se upije i ponese kući.

Upravo zbog tog spoja prirode, lepote, luksuza i privatnosti (jedan rizort, jedno ostrvo), Maldivi su postali pre svega destinacija za poznate, koji su poželeli odmor daleko od svih, u miru i spokoju sa voljenim osobama, a potom i za sve one koji žele da njihovo letovanje bude nešto novo, egzotično i specijalno.

Mladenci i parovi koji traže romantiku i privatnost obožavaju Maldive, a porodice su podjednako oduševljene mnogim odmaralištima koja nude neke od najneverovatnijih sadržaja i aktivnosti za decu. Na Maldivima očekujte još I nenadmašan luksuz, intuitivno osoblje koje će zadovoljiti sve vaše potrebe, objekte svetske klase i neverovatne mogućnosti za obedovanje, sve u najneverovatnijim ambijentima usred Indijskog okeana. Maldivi su zaista idealno mesto za sve.

Gde se Maldivi nalaze?

Maldivi
Wikipedia

Smeštena jugozapadno od Indije i Šri Lanke, Republika Maldivi je država sastavljena od 1190 koralnih ostrva i peščanih obala. Ostrva se često opisuju poput nizova bisera rasutih po okeanu. Sva ostrva okružena su zadivljujućom tirkiznom lagunom, najsavršenije kristalno čiste vode koju ćete ikada videti u životu, i za koje možete slobodno da ugasite filtere na telefonu.

Maldivi obuhvataju 99% vode i samo 1% kopna, a vode Maldiva su mesta gde žive neki od najraznovrsnijih i najspektakularnijih morskih života koje možete zamisliti. Zbog svoje lokacije koja se nalazi blizu ekvatora, Maldivi imaju koristi od konstantnih toplih temperatura tokom cele godine. Temperatura na Maldivima je idealna, kako vazduha, tako i vode.

Kako se stiže do odmarališta?

Putovanje na Maldive je samo po sebi neverovatno lepo iskustvo. Bićete odvedeni sa aerodroma glavnog grada Male pravo do vašeg odmarališta u luksuznom gliseru ili jahti ili hidroavionom, gde su vaš bosi pilot i komande jasno vidljivi sa vašeg sedišta i samo doprinose uzbudljivoj avanturi.

Međutim, hidroavioni lete samo tokom dana, pa bi trebalo da to imate na umu kada birate letove i odmaralište. Ako vaš let stigne u Male kasno popodne ili rano uveče, možda ćete morati da provedete prvu noć u Maleu ili u hotelu na aerodromu. Odmarališta koja zahtevaju domaći let ili transfer gliserom dostupna su noću. Zato je najvažnija stvar prilikom dolaska na Maldive da imate sve informacije koje možete dobiti u vašoj turističkoj agenciji i da pravilno odaberete ostrvo i odmaralište spram vaših afiniteta.

Letovi do aerodroma Ibrahim Nasir glavnog grada Maldiva (Male) dostupni su iz Australije preko Singapura, Dubaija, Hong Konga, Bangkoka i Kuala Lumpura. Direktni letovi iz Srbije ne postoje, ali se najčešće koriste letovi sa presedanjem u Dubaiju.

Kako provesti vreme na Maldivima?

Aktivnosti ima koliko god vam duša ište i potpuno je na vama kako ste zamislili da provedete svoj odmor na Maldivima. Preporuka je, naravno, da kad ste već ovde, maksimalno iskoristite potencijal vode i istražite lagune i podvodni svet Maldiva.

Ronjenje, ronjenje sa nežnim džinovima okeana Manta Rais, prepuštanje finoj trpezi na nekim od najromantičnijih mesta koja se mogu zamisliti, privatni piknici na osamljenim peščanim obalama, filmske večeri pod zvezdama, spa tretmani u podvodnim banjama, luksuzne vile na obali plaža, iznad vode ili u krošnjama drveća, ili jednostavno odmaranje u visećoj mreži, savršeno su prihvatljivi načini da provedete dane na Maldivima.

Tražite malo više akcije? Zašto ne biste probali surfovanje zmajem preko Indijskog okeana, skijanje na jet-ski kroz talase ili pogled iz ptičje perspektive sa parasail iznad. Neka odmarališta nude i teniske terene svetske klase i golf terene. Maldivci su veliki ljubitelji fudbala, tako da ćete sigurno pronaći fudbalski teren u sredini ostrva negde u većini odmarališta.

Ostrva su ravna i prostrana i najbolje ih je obići biciklama, što predstavlja jednu od omiljenih aktivnosti porodicama.

Ako Maldivi nisu za vas, za koga su?

Postoji uvreženo mišljenje da su Maldivi samo za mlade, lepe, utegnute i poznate. Međutim, nije tako. Na Maldive mogu da idu – svi! Zaljubljeni parovi, srećni mladenci, grupe prijatelja, pa čak i porodice. Da, Maldivi su odlični za porodice i veliki broj luksuznih hotela je prilagodio svoje sadržaje i maloj deci i tinejdžerima.

Takođe, u poslednje vreme sve je veći broj blogera i nomada koji sa rančevima na leđima istražuju svet. Možete ih videti i na Maldivima.

Kad je najbolje otići na Maldive?

Promo

Bilo kada je dobro vreme za odlazak na Maldive. Sa prosečnom temperaturom od 27-30 C, to je savršena destinacija za odmor tokom cele godine.

  • Od decembra do aprila traje sušna sezona (severoistočni monsun) gde možete očekivati stalno sunce i plavo nebo, savršeno za sunčanje i ispijanje koktela. Ljubiteljironjenja naći će najbolje uslove za svoju aktivnost u ovom periodu, kada je nebo plavo, a nedostatak vetra nudi mirnu vodu i jasnu vidljivost.
  • Vlažna sezona (jugozapadni monsun) traje od juna do oktobra, ali često u danima još uvek ima puno sunca sa povremenom kišom ili grmljavinom koja obično prolazi prilično brzo. Prilično je lepo gledati oluju koja se nadvija nad Indijskim okeanom. Putovanje u ovo doba godine ima neke prednosti jer često možete iskoristiti snižene cene i posebne pakete. Kišna sezona takođe nudi najbolje vreme za ljubitelje vodenih sportova sa savršenim uslovima za surfovanje na pauzama ili mesto za zmajeve ili jedrenje na dasci.

Korisne informacije za Maldive

  • Lokalni jezik Maldiva je divehi, međutim engleski se široko govori na Maldivima i u svim luksuznim odmaralištima, tako da sporazumevanje.
  • Zvanična valuta Maldiva je rufija, ali američki dolari su poželjna valuta na svim ostrvima Maldiva, uključujući aerodrom i odmarališta. Kada boravite u odmaralištima, sve će biti naplaćeno u vašoj sobi, tako da možete platiti sve nepredviđene troškove kreditnom karticom na kraju vašeg boravka. Ako mislite da biste mogli da date napojnicu, možda bi bilo dobro da sa sobom imate novčanice u američkim dolarima.
  • GMT + 5 sati, međutim mnoga odmarališta rade po „ostrvskom vremenu“ koje je jedan ili dva sata ispred Malea u zavisnosti od odmarališta koje odaberete. Odmarališta to rade kako bi produžili broj dnevnih sati u svakom danu, omogućavajući vam da još više upijete zadivljujuće sunce Maldiva.
  • Maldivi koriste napajanje od 240 volti.
  • Zvanična religija je islam.

Maldivi su neverovatna ostrva – oni su „sunčana strana života“, kako lokalni stanovnici vole da zovu svoju zemlju. Ima dosta stvari koje možete naučiti o Maldivima tokom svog boravka, posebno sa lokalnim stanovništvom. Još bitnije, na Maldivima možete mnogo da uživate u lepoti prizora i u jednostavnosti življenja.