Dobro ohlađena lubenica omiljeno je sezonsko povrće, koje je zbog velike količine vode i slatkog crvenog ploda popularno u letnjim mesecima.
Lubenica je jako bogat izvor vitamina A i C, minerala poput kalijuma i magnezijuma. Puna je antioksidanata, a dokazano je njeno pozitivno delovanje na bubrege, kardiovaskularni sistem i održavanje vitke linije.
Iako se lubenica najčešće konzumira sveža i u svom prirodnom obliku, postoji još nekoliko načina, od kojih je najzanimljiviji sok od lubenice.
Recept
Postupak pripreme je prilično jednostavan. Sve što vam treba je sveža lubenica, nož i blender ili multipraktik. Cr0venu krišku lubenice očistite od koštica (koštice možete i kasnije odvojiti pomoću cediljke) i narežite na komadiće. Zatim komadiće stavite u blender, dodajte zaslađivač (po želji), sve dobro promešajte. Ako je napitak previše gust, možete dodati vodu ili kockice leda. Možete dodati i celi niz drugih sastojaka poput šipka, malina, narandže, kupina i jagoda.