LETUJTE KRALJEVSKI! Magične lokacije koja morate posetiti ako ove godine IDETE NA MORE U SLOVENIJU (FOTO)

Nekadašnja najsevernija jugoslovenska republika Slovenija nedavno se našla na listi država koje morate posetiti prestižnog turističkog vodiča "Lounli planet“. A, ako ste ih poslušali i ove godine rešili da za letovanje baš slovenačko primorje bude vaš izbor, mi vam savetujemo koje su lokacije koje obavezno morate da posetite!

Wikipedia/Dnevno.rs/Kolaž

Kako je sve jako blizu, najbolje da slovenačku obalu obićete celu. Duga je svega 46 kilometara, ali verujte – svaki metar vredi videti! Najpoznatiji gradovi svakako su Portarož, Izola, Piran i Kopar, ali gdegod da se smestite biće vam nezaboravno!

RAJ KOJI ZASLUŽUJETE DA POSETITE: Kada je pravo vreme za put u SLOVENIJU? (VIDEO)

Nekadašnja najsevernija jugoslovenska republika Slovenija nedavno se našla na listi država koje morate posetiti prestižnog turističkog vodiča “Lounli planet“. A, ako ste ih poslušali i ove godine rešili da za letovanje baš slovenačko primorje bude vaš izbor, mi vam savetujemo koje su lokacije koje obavezno morate da posetite!

Selo Korte

Wikipedia/Sl-Ziga

Samo nekoliko minuta vožnje od Izole odvešće vas do Korte, najvećeg naselja u izloskom zaleđu. Ovo autentično istarsko selo sa 655 stanovnika je od Izole udaljeno osam kilometara i nalazi se na visini od 224 metara, odakle se pruža prekrasan pogled na brdašca oko solina u Sečovljama.

Sečovaljske soline

Wikipedia

Danas su ovo najveće priobalne močvare, a istovremeno i najvažniji slovenski lokalitet sa ornitološkog aspekta. Raznovrsnost vrsta ptica u ovoj oblasti, sa aspekta gneždenja i zimovanja mnogo je veća nego u bilo kom drugom uporedivom lokalitetu ove vrste, a površina od neverovatnih 650 hektara priža mogućnosti za neverovatne avanture.

Obiđite ga i saznajte kako se na ovom lokalitetu već vekovima proizvodi najkvalitetnija so u ovom delu sveta. Ovde možete da je testirate, kupite, ali i probajte jedan jako zanimljiv specijalitet – slanu čokoladu.

SEVERNA KRALJICA JADRANA: Primorski gradovi iz bajke zbog kojih već ovog leta treba da POSETITE SLOVENIJU (FOTO)

Prirodni rezervat Škocjanski zatok

Kamarški konji in istrsko govedo (Naravni rezervat Škocjanski zatok) from DOPPS on Vimeo.

Neverovatno mesto za ljubitelje prirode koje će podjednako oduševiti i decu i odrasle! U životinjskom svetu po raznovrsnosti najviše se izdvajaju ptice. Na čak 122 hektara velikom području u posljednjih deset godina ovde se nastanilo čak 245 vrsta, a broj je još uvek u porastu.

Štanjel

Wikipedia/Johann Jaritz

Ako tražite ideju za kraći izlet dok ste na odmoru, mi vam predlažemo posetu gradiću Štanjel smeštenom usred slovenačkog kraša. Mesto je od Portaroža udaljeno nekih 70 kilometara, a vozićete se kroz netaknutu prirodu i kraške krajolike savršene za fotografisanje.

Ipak, prava magija počinje tek kad stignete! Štanjel je slikovito malo mesto, jedno od najstarijih na Krasu, prepoznatljiv po starom jezgru grada koje faktički neizmenjeno stoji već vekovima. Kako se čitav gradić (po poslednjem popisu dom za svega 350 stanovnika) smestio u brdu, kada ga posetite imaćete osećaj da ste ušetali u neku bajku – male, uske ulice, strme stepenice i nezaobilazne kamene kuće kao stvorene za set nekog istorijskog filma ostaviće vas bez daha.

IDILA PROVANSE U KOMŠILUKU SRBIJE: Skriveni biser SLOVENIJE koji bi zadivio i svetsku elitu (FOTO)

Ferarijev vrt

Ferari park
Wikipedia/Johann Jaritz

Ako dolazite na izlet u Štanjel obavezno morate da posetite i Ferarijev vrt. Nema veze sa kolima, ali ima sa Italijom! Naime, u Štanjelu je živeo italijanski lekar Enriko Ferari koji je čuvenom arhitekti Maksu Fabianiju između dva rata dao da dizajnira vrt u sklopu svoje vile.

Ferarija više nema, ali je park u samom srcu Šanjela ostao, a pogled koji se pruža sa kaskada kojima se spušta niz brdo nešto je najlepše što ćete u životu videti.