ISPOVEST BUDUĆE MLADE: “Kada sam zakazala matičara, crkvu i restoran – PRAVA LUDNICA JE TEK POČELA!”

Bidermajer
pixabay.com

Svaka devojčica još od malih nogu mašta da se jednog dana uda za svog princa... da venčanje bude kao iz bajke... da posle "živi srećno do kraja života"... Jedna od njih bila sam i ja.

 

Pošto sam našla svog princa, zajedno smo odlučili da krunišemo ljubav i da nam tako važan dan, zaista, bude poseban. I dok su nam drugi pričali da svadba predstavlja veliki trošak, da je bolje da podignemo kredit jer samo tako nas “neće boleti glava”, da nije ni potrebno da pravimo “nešto veliko”… Odlučili smo da uradimo onako kako mi želimo! Uostalom, to je naš dan. A, želeli smo svadbu, veselje, trubače…

Spremanje smo počeli već osam meseci ranije od planiranog datuma. Zakazali smo restoran, crkvu, matičara, čak smo i muziku našli… Onda, kada smo pomislili da je najteži deo posla odrađen, prava “ludnica” je tek usledila!

Najveću muku stvarali su nam gosti. Da me pogrešno ne shvatite, ali biću iskrena. Želeli smo da napravimo veselje, ali da ne preterujemo sa zvanicama. Dakle, oko 150 gostiju bilo nam je prihvatljivo. Međutim, kada smo počeli da sastavljamo spisak zvanica, broj se prilično povećao. I to zaista može da predstavlja veliku muku.

Znaš da ne smeš da preteraš i ideš po šablonu – “neću da zovem i Žiku, i Miku, i Peru i Lazu” već zaista samo najbliže prijatelje. A tu je i rodbina…

Sastavljanje spiska zadaje veliku glavobolju. Zbog toga bih vas savetovala da ukoliko i vi planirate svadbeno veselje – dobro razmislite koga želite da pozovete! I nemojte se voditi rečenicom: “Ako pozovem njega/nju moram i njega/nju” jer ćete tako ubrzo shvatiti da umesto 150, na spisku imate 300 zvanica.

 

Takođe, ono što morate da prihvatite jeste da rečenica: “To mi je potrebno za svadbu” – u startu podiže cenu. Dakle, sve je nenormalno skupo!

Počev od torte, koja kao da je “od zlata”. Zatim, venčanica, odelo… Da ne zaboravim dekoraciju koja vam oduzima najviše živaca. A gde su propratni detalji koji su vam neophodni za sam dan venčanja?!

Svakoga bih savetovala da se ne opterećuje previše tim sitnicama. Dakle, pozivnice ne moraju “same da izleze iz koverte”. To je prva sitnica koje može da vam napravi veliki trošak jer komad ide i do 150 dinara. Ako baš želite da znate, moje su koštale 40 – i izgledaju pristojno, slatko, sa svim neophodnim informacijama. Da vas duša ne boli ako je neko baci, izgubi, ili zaturi u fioku gde će skupljati prašinu – što se u 99,9% slučajeva dešava.

Još jednu stvar koju morate da prihvatite jeste da će vam se, hteli vi to ili ne, svi na neki način mešati! Pravilo je da se to radi iz najbolje namere, ali kada čujete deset različitih mišljenja u vezi jedne stvari – to definitvno pravi haos u vašoj glavi. Počinjete polako da se “gubite”, nervirate, i dolazite do stadijuma kada više ne znate ni šta želite.

Ono što je najvažnije u takvim situacijama je da nikako ne dozvolite da druge osobe budu krive za nesuglasice sa vašim budućim supružnikom (koje se u ovakvim situacijama često pojave). Dakle, nemojte dozvoliti da vam planiranje svadbe bude povod za svađu. Jer, sve to dođe i prođe, dok vas dvoje ostajete. I svi ljudi koji će vam doći na svadbu će uveče otići, a vas dvoje ćete ostati. Zbog toga se držite zajedno, budite dosledni u svojim stavovima i odlukama i sve će biti u redu!

To vas uveravam ja, koja se udaje za mesec dana! Sad bih već trebalo da paničim, zar ne? Naravno da NE!

Jer, dok slušam pitanja “da li ću moći da isplatim venčanje” i “da li ću dobiti dovoljan broj koverti” – ja razmišljam samo o tome kako ću zaustaviti suze tokom prvog plesa, jer sam veoma emotivna! 

Ne dozvolite da vas u bilo kom momentu nešto poremeti! Ako ste se već upustili u ovu ludu i nezaboravnu avanturu, onda idite do kraja. Budite hrabri i svesni da za sve postoji rešenje. 

Stoga, ako ste na početku teksta pomislili da ću vas savetovati da ne pravite svadbu – nemojte se tome nadati. Jer, moj jedini savet jeste da učinite ono što će vas i vašu voljenu osobu usrećiti, a ako je to svadba od 150 zvanica, pa naviše – samo počnite da je planirate na vreme i sve će biti u redu!