POKAZATELJI TOKSIČNE VEZE: Ako se ove stvari događaju i kod vas, bolje je da odmah raskinete

Svađa
Pixabay.com

Uzroci da se "zaglavimo" u takvom ljubavnom odnosu su mnogobrojni, od loših modela u detinjstvu, najčešće roditelja, preko manjka samopouzdanja...

 

Neprestano se svađate sa partnerom, ne pamtite kada vam je poslednji put uputio lepu reč, plašite se da mu kažete svoje mišljenje, jer strepite od njegove reakcije? Niste jedini. Svaka druga osoba se u nekom trenutku našla u otrovnom odnosu, poražavajuća je procena terapeuta za veze. Uzroci da se “zaglavimo” u takvom ljubavnom odnosu su mnogobrojni, od loših modela u detinjstvu, najčešće roditelja, preko manjka samopouzdanja, do straha da budemo potpuno otvoreni prema partneru, pišu Novosti.

Ostanak u takvoj vezi ugrožava zdravlje, ali je teško prekinuti, pa ćemo često tražiti opravdanja ubeđujući sebe da ne postoji savršenstvo i da je reč samo o lošoj fazi. Ipak, ako primetite ova tri znaka, vreme je da se zabrinete jer oni ukazuju na to da ste u toksičnoj vezi, upozorava dr Džefri Bernstajn, autor knjige “Zašto ne možeš da mi čitaš misli?”

Omalovažavanje

Jedno je dobronamerna kritika, a drugo neprestano ukazivanje na vaše mane, postupke, greške. Ako se partneru ne dopada ništa što uradite i kažete, pa i vaše postupke sa najboljom namerom dočeka “na nož”, omalovažavajući i “spuštajući” vas čak i pred decom i prijateljima, nemojte ga pravdati teškom situacijom na poslu zbog koje je nervozan. Ljubav uključuje poštovanje, a omalovažavanje sigurno nije znak da vas partner ceni. Ovo je zapravo začarani krug, pa ni druga strana često ne ostaje dužna. Ako partnerovu primedbu da ste se ugojili propratite komentarom da vas seksualno ne zadovoljava, pa morate da jedete, vreme je da se zapitate kako ste stigli do te tačke.

Distanca

Da li svaki put kad želite da razgovarate o problemu, vaš partner postaje nem i beži u drugu prostoriju? Da li vaš predlog da krenete kod bračnog terapeuta odbacuje kao glup, jer njemu ništa ne fali? Da li vašu potrebu da vas češće zagrli dočekuje ukočen i ne preduzima ništa, da bi vas prvom prilikom optužio da ste suviše zahtevni? Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, u vezi ste sa osobom koja ne ume da komunicira, što je osnova svakog odnosa. Izbegavanje razgovora o problemu ukazuje na pasivno-agresivno ponašanje, koje vremenom postaje samo gore jer se partneri udaljavaju i počinju da teraju “mak na konac”.

Bespomoćnost

Svaka veza ima uspone i padove, nerealno je očekivati kraj kao u bajkama. Ali, to ne znači da treba da prihvatite činjenicu da ste većinu provedenog vremena sa tom osobom nesrećni. Ljubav ima moć da nas napuni pozitivnom energijom, ali ako se pored partnera često, možda i svakodnevno, osećate iscrpljeno i umorno, razmislite da li želite produžetak agonije, u kojoj ćete se bespomoćno vrteti u krug. Ili ćete smoći snage da odete i date sebi šansu za novi početak i sreću.