Mala pomoć za buduće mlade: Kako izabrati SAVRŠEN BIDERMAJER?

bidermajer
pixabay.com

Kako se uskoro bliži sezona venčanja neophodno je da se posvetimo budućim mladama. Poznato je da je nezaobilazni deo svakog venčanja bidermajer, a jedan od težih zadata za dame jeste odabir čarobnog buketića.

 

Bidermajer mora da bude savršen – to je osnovno pravilo da bi venčanje bilo onako kako ste zamislili. Ovaj detalj je svakako presudan i mora mu se posvetiti potpuna pažnja. 

Danas je rasprostranjeno verovanje da kada po izlasku sa ceremonije venčanja mlada “nasumice” baci bidermajer neudatim devojkama, ona koja ga uhvati biće sledeća koja će se udati. Zbog toga, buketić cveća na dan venčanja ima veliku važnost i bitno je da sa njim “ne omanete”.

Kako izabrati savršen bidermajer?

 

Klasičan bidermajer je kod nas još aktuelan, ali savremeni dizajn podrazumeva i traganje za nečim novim. U svetu su moderni: izduženi, kaskadni venčani buketi, ali i oni koji se nose kao torbica preko ruke, “retro” buketi sa zelenilom, ukrašeni raznim biserima i čipkanim tračicama, buketi koji podsećaju na tek ubrano poljsko cveće (etno varijanta) ili minimalistički koji se sastoje samo od jednog cveta. Međutim, ukusi su različiti i na vama je da se opredelite za opciju koja, pre svega, ide uz vaš kompletan izgled.

Ono što je bitno, za bidermajer se uvek koristi neparan broj cvetova. Cvetovi u pupoljku simbolišu novi život i nadu, a rascvetali napredak i bujnost.

Moderne boje su bela, šampanj, zelena, bledožuta, tirkizna, tamnocrvena, ljubičasta, kao i crna koja simboliše eleganciju i moć. Ovi originalni bidermajeri prave se od crnih lala, tamnobordo ruža, kala i orhideja koje vuku na crno i kombiniju se sa crnom čipkom, perjem, plišom, kristalnim kamenčićima…

 

Pri odabiru cveća za buket potrebno je da pazite na nekoliko stvari:

Bidermajer i boja kose – Dobro uklapanje ovih boja neverovatno će doprineti celokupnom utisku. Plavuše bi trebalo da se drže cveća blažih i hladnijih boja, naročito rozih i ljubičastih nijansi. Brinetama će najbolje pristajati crvenkaste, braon i bronzane nijanse, dok crvenokose devojke treba da biraju dosta zelenila koje će se idealno slagati uz vetrenu boju njihove kose. Tamnokose devojke će najbolji izbor napraviti ako se odluče za cveće jarkih, jačih boja, kao i belo cveće.

Bidermajer i boja venčanice – Pored boje kose, pazite i na boju venčanice. Ne mešajte belu, boju slonove kosti ili boju starog zlata. Ukoliko nosite belu venčanicu i želite belo cveće, odlučite se za istu nijansu.

Bidermajer i dekoracija venčanja – Vodite računa da se vaš bidermajer uklapa sa ostatkom dekoracije venčanja. Ukoliko ste izabrali dekoraciju pastelnih nijansi, potrudite se da za bidermajer izaberete cveće u bojama koje su skladne. Ako vaše venčanje ima neku temu (prolećno venčanje, venčanje u prirodi, maskenbal venčanje), onda vaš bidermajer treba da isprati tu temu.

Težina buketa – Imajte u vidu da treba da nosite bidermajer tokom većeg dela dana, a potom treba i da ga bacite nekoj budućoj mladi. Neka vaš bidermajer bude lagan, prijatan za nošenje, lagan za bacanje.

 

Ukoliko želite potpunu jednostavnost, onda neka vaš buket bude sačinjen od samo jedne vrste cveća. Ipak, kod cveća je najpresudnija simbolika – crvene ruže simbolišu strasnu ljubav, bele iskrenost, žute ruže jesu simbol sreće, narandžaste žudnje, a ljubičaste simbolišu ljubav na prvi pogled. Pored ruža tu su još orhideje, narcisi, božuri, ljiljani, kale, magnolija, mimoza i iris.