Škotski fold spada u retke mačje rase, i prvi put se maca sa spljoštenim ušima (spontana genetska mutacija) rodila prošlog veka u Škotskoj. Ova mačka imala je savijene uši zbog slabe hrskavice koja nije mogla da bude potpora i podrži uši da, kao što je normalno, stoje uspravno. Ime ove mace bilo je Suzi, i kako su svi smatrali da je preslatka, u Ujedinjenom Kraljevstvu javila se želja da održe ovu rasu tako što su je uparili s mačorom britanske kratkodlake mačke. I tako smo dobili rasu škotski fold.

Naučnicima nije trebalo dugo da shvate da će problem s hrskavicom ušiju vrlo brzo postati i problematična tačka zglobova. Početkom devedesetih godina grupa australijskih veterinara dokazala je da sve mace rase škotski fold imaju problem s razvojem kostiju i udova. Takođe, mace ove rase neretko veoma rano obole od osteoartritisa koji napada njihove zglobove, udove i rep. Ove mace imaju kraće udove od ostalih, nepravilan hod, neretko ukočen rep (nedovoljno pokretan) i često trpe velike bolove. 

Zbog nejake hrskavice koja im slabi celokupni koštani i zglobni sistem, ove mace veoma mlade mogu početi da šepaju. Zbog svega navedenog, sve je više zemalja u svetu koje zabranjuju uzgajanje ove rase.