“MAČKARI” ILI “KUČKARI”? To da li više volite MAČKE ili PSE otkriva puno O VAMA

pas i macka
pixabay.com

"Pas ili mačka" jedna je od onih rasprava u kojima nikada neće biti "pobednika". Jer, čim stavite (potpuno razumnu) primedbu o šetnji u šest ujutru po kiši i košavi, "dobijete po nosu" nekom od onih predrasuda kao... "mačke ne umeju da vole", "zle su" i tako u krug.

 

Nedavno sprovedeno istraživanje neće ni jednoj ni drugoj strani doneti “pobedu” u ovom ratu, ali baca zanimljivo svetlo na ljudsku prirodu. Evo u čemu je razlika između onih koji vole pse i onih koji vole mačke.

Da li su mačkoljupci stvarno nezavisniji od onih koji vole pse, da li su vlasnici pasa stvarno više prijateljski nastrojeni od onih koji vole mačke? Naravno, ovo istraživanje bavilo se opštim kategorijama i mnogo toga zavisi od prirode i karaktera osobe o kojoj je reč, ali evo šta kaže nauka, onako, uopšteno govoreći.

Psiholozi su analizirali profile na Facebooku pripadnika oba “tabora”, a evo šta su zaključili.

Glasan lavež i repići koji mašu? Često izlazite napolje? Prijateljski ste nastrojeni prema svetu oko sebe? Ljudi koji vole pse stvarno imaju više prijatelja, ispostavilo se, u proseku čak 26 više od proseka za “mačkoljupce”.

Ali, nemojte očajavati nad svojom sudbinom, o, vi dobre usamljene duše koje volite mačke (ako ste propustili Ursulinu pesmu iz “Male sirene”, žalimo slučaj).

 Analiza profila kaže da oni koji vole mačke dobijaju više poziva za okupljanja i druženja različitih vrsta, što je možda rezultat činjenice da imaju manji krug prijatelja tako da su veze među onima sa kojima se druže bliskije. Dakle, ako volite mačke, nećete imati preveliki krug prijatelja u životu, ali ćete imati više vremena koje možete da posvetite onima koji se u njemu nalaze.

Ako niste previše zauzeti čitanjem knjiga dok vam mačka prede u krilu, tojest.

Ispostavilo se da oni koji vole mačke stvarno više vremena provode sa svojim prijateljima mačkoljupcima, prenosi YourTango zaključke psihologa koji su radili ovu analizu. 

S druge strane, osobe koje vole mačke češće su “singl” od onih koji vole pse.

Podaci prikupljeni sa analiziranih profila korisnika Facebooka kažu da “nije u vezi” oko 30 odsto vlasnika mačaka i 24 odsto vlasnika pasa. Ali, pre nego što kažete “a-ha!”, želeli bismo samo da vam skrenemo pažnju da je razlika u procentima u korist (srećno) zaljubljenih vlasnika pasa praktično zanemarljivo mala i da predrasude o usedelicama koje žive 100 godina okružene svojim mačkama nisu utemeljene u realnosti.

U čemu se još razlikuju “mačji” i “pseći” tim?

Mačkoljupci češće vole filmove i knjige iz žanra epske i naučne fantastike, dok se ljubitelji pasa najbolje provode uz romantične filmove i romane. Osim toga, ljubitelji mačaka češće žive u gradu ili centru grada, ljubitelji pasa u manje urbanim delovima, na selu ili u predgrađu.

A znate šta je najbolje od svega? To što pripadnici oba “tima” zapravo obožavaju životinje generalno. I da, “peckaće jedni druge”, tvrdiće da “mačke gospodare, a psi služe”, ili da je “pas najbolji čovekov prijatelj”, šale radi. A onda – pomaziće psa koji naiđe. Ili mačku u prolazu. Zato što su i jedni i drugi – dobri ljudi.