MAESTRALNO ČIŠĆENJE: Niste ni sanjali šta sve možete da perete u MAŠINI ZA SUDOVE!

Mašina za sudove
Pixabay.com

Iako njeno ime govori suprotno, mašina za pranje sudova ne mora da se koristi isključivo za pranje sudova.

 

Svaka prava domaćica mora da zna kako da izvuče maksimum iz svih kuhinjskih uređaja. Zato treba da znate šta sve možete da operete u mašini za pranje sudova.

Ratkapne

Da ne biste klečali pored automobila i ribali ratkapne na starinski način, skinite ih i ubacite u mašinu na brzinsko pranje. Naravno, prethodno ih isperite od trave, prljavštine, bilo čega što može da zapuši odvod mašine. I, svakako, nemojte prati istovremeno ratkapne i sudove! 😉

Alat

Umesto da kupujete posebna sredstva za poliranje i čišćenje alata, ubacite ih u odeljak za escajg i pustite mašinu da uradi svoju čaroliju.

Igračke

Verovatno niste ni svesni koliko različitih bacila živi na stvarima koje vaše dete svakodnevno dodiruje, ali morate znati kako da ih se otarasite. Neki stručnjaci preporučuju da se gumene igračke za bebe umotaju u veš ili stave u kesice za pranje veša pre nego što ih ubacite u mašinu za pranje sudova. Preporučujemo i da pre toga proučite oznake na igračkama, da se ne istope pod prevruom vodom.

 

Četke za kosu

Vlakna na četkama za kosu su uporna i jaka i pritisak u mašini za pranje sudova ih neće oštetiti. Ipak, prvo je rukom očistite od dlaka da ne biste posle imali problema sa sudovima.

Sunđeri

Ukoliko operete sunđer za pranje sudova u mašini za pranje sudova uklonićete 99,9% svih bacila, 99,88% salmonele i 99,86 odsto bakterije Ešerihije koli.

Ključevi

Da li ste ikada pomislili na to da treba da očistite ključeve? Padnu vam na pod, na beton ispred zgrade, gurate ih u brave, dodirujete prljavim rukama… Veoma je pametno “okupati ih” s vremena na vreme. Skinite sve moguće mekane delove sa priveska i ubacite ih u mašinu. Posle pranja ih dobro osušite, kako metal ne bi zarđao.

Kvake

Bilo da je reč o ručkama na elementima u kuhinji ili o metalnim kvakama na vratima, odšrafite ih i lepo ih očistite. Samo, naravno, nemojte ostaviti šrafove u njima dok ih perete.

Japanke

Iskoristite njihov dizajn – ubacite japanke u mašinu postrance kao što stavljate tanjire i spremite ih za letnju sezonu.

Igračke za kućne ljubimce

Sve moguće plastične i gumene igračke za kućne ljubimce možete bezbedno oprati u mašini, mada neki proizvođači preporučuju da ih perete bez sapuna.loading...