MAGIČNO OSTRVO: Evo zbog čega mladi OBOŽAVAJU Zakintos i nazivaju ga ‘ludnicom’

zakintos
pixabay.com

Neko bi rekao da naslov automatski pruža odgovor na postavljeno pitanje, jer nema te mlade osobe koja ne voli dobre žurke i toplo leto na Zakintosu. Međutim, nije sve u plavom moru, peščanoj plaži ili dobrom provodu. Nešto je i u osećaju slobode, koju samo party destinacija kao što je Zakintos ili uopšte party putovanje za mlade, može da pruži mladim turistima.

 

Pošto je party putovanje relativno nov oblik turizma u Srbiji, većinu osoba starijih od 30 godina, party putovanje asocira na škoslke ekskurzije, koje su ipak prilično ograničene propisanom rutom i edukativnim idejama profesora. Naravno, i tu se uvek dolazilo do lufta i dobrog provoda, ali je osećaj poštovanja pravila starijih, ono što učenicima najviše smeta. Ruku na srce to je i normalno kada znamo da svi mladi, već od 13-14. godine života, uveliko misle da su odrasli i da „znaju najbolje“.

Ipak, bazirano na željama nešto starijih klinaca, punoletnih srednjoškolaca i ostalih mladih, koji u skladu sa svojim godinama žude za slobodom, sopstvenim rasporedom aktivnosti i ludim žurkama, razvilo se i čuveno party putovanje, koje je daleko od toga da se ništa ne može naučiti iz njega.

Pitali smo mlade ljude, od kojih su neki imali priliku da otputuju baš na Zakintos za letovanje, šta je za njih party putovanje, zbog čega party leto vole više nego tradicionalni letnji odmor, i šta misle zbog čega je baš Zakintos najpopularnije ostrvo u Grčkoj.

– Pošto nisam imao priliku da idem na party letovanje do prošle godine, imao sam otprilike predstavu o tome, zahvaljujući pričama i fotografijama svojih ortaka. Izlazio sam i ranije na letovanjima, pa sam kontao da je ovo desetodnevna ludnica i nešto još bolje. To sam i doživeo kada sam prošle godine letovao tamo. Prijalo mi je da zamenim ispitnu ludnicu za žurke i provod. Mislim da je to najpreciznijii opis Zakintosa i party putovanja koji mogu da smislim – rekao je Nikola, student Ekonomskog fakulteta.

Gotovo svaki odgovor koji smo dobili od ispitanika je takođe sadržao reč „ludnica“ u sebi, uz nešto više opisa samog ostrva.

– Prvi put sam samostalno otišao na letovanje pre tri godine i bilo je ludo. Iskreno me je pre toga uvek smaralo to što sam obično išao u porodična mesta sa roditeljima i našim prijateljima, gde su obično bili klinci sa decom, ili nije bilo mogućnosti za izlazak. Party putovanje je za mene „samostalnost“ i prilika da se organizujem skroz kako želim, plus je i isplativije jer obično idem sa više drugara, pa su apartmani znatno jeftiniji kada nas je više u jednom. Mogu više novca da uštedim za izlete, zanimljive koktele i tome slično – rekao je Uroš.

Takođe je bilo i onih koji obožavaju prirodne lepote, pa im je Zakintos osim za duh bio raj i za oči, sa svim svojim zanimljivim uvalama, tirkizno plavom vodom i peščanim plažama.

 

– Party putovanje vidim kao priliku da prođem povoljno za kul putovanje, koje bih dosta skuplje platila na drugačiji način, a da se u isto vreme odlično provedem. Pošto volim da izlazim, bavim se fotografijom i zbog toga posebno uživam u prirodi, peščane plaže i sve prethodno pomenuto čine da mi je Zakintos idealna destinacija za letovanje. Takođe mi je bila zanimljiva ideja da se kupam na mestu gde se svake godine vraćaju čuvene kareta-kareta kornjače sa Zakintosa. Mislim da je upravo spoj prelepih plaža, koje se mogu obići kroz vožnje brodom, uz mnoštvo opcija za izlazak u Laganasu, razlog za popularnost

Zakintosa – rekla je Nevena koja ove godine treba da diplomira na Geografskom fakultetu.

Bilo je i onih, kao što je Aleksa, koji do sada nikada nisu išli na Zakintos.

– Već sam uplatio, sa nekoliko drugara, aranžman za Zakintos leto 2016 preko turističke agencije za mlade BalkanFun. Nisam išao ranije na letovanje, ali sam jednom išao na party putovanje kroz trodnevni izlet za prvi maj. Zato znam šta me očekuje tamo, a pošto sam trenutno u pripremama za prijemni ispit, pada mi mrak na oči kada pomislim koliko još ima do leta. U svakom slučaju povoljno sam prošao, i preostaje samo da sačekam ovo putovanje jer znam da će mi prijati posle svega toga – rekao je Aleksa iz

Beograda.