Maja Petrović pobednica prvog ‘Staropramen kulinarskog izazova’

Nakon više od dva meseca takmičenja u okviru kojeg je „ukrstilo kutlače“ šest kulinarskih blogerki, Maja Petrović, www.vitkigurman.com, proglašena je za pobednicu prvog „Staropramen kulinarskog izazova“ sa receptom „Rolnice od piletine i karamelizovanog luka sa Staropramen sosom“, inspirisanim praškim pivom broj jedan u svetu.

 

U finalu takmičenja svoje originalne recepte predstavile su i Maja Babić -mamajacooks.blogspot.com, koja je zauzela drugo mesto, i Tanja Leković kuhinjazaposlenezene.blogspot.com, kao trećeplasirana. Pobednicu takmičenja izabrao je stručni žiri koji su činili kuvari Nenad Gladić (Lepi Brka), Pavle Sretković i Jovan Kozlović.

– Volim pivo zbog njegove gorčine i zanimalo me je kako da ga izbalansiramo sa nekim drugim ukusima koji će biti privlačni i izazovni, ali i da završimo sa pričom o previše praznih kalorija, previše ugljenih hidrata, previše gojenja od piva jer to ne mora da bude tako. Zato sam odlučila da kreiram recept novog, zdravijeg jela koje bi išlo uz pivo, a Staropramen sam uključila i u samu pripremu sosa koji je svojom gorčinom i prijatnim ukusom poslužio da se izbalansira sladak ukus rolnice. U čitavom takmičenju je bilo veoma interesantnih recepata, a moja glavna želja je bila da pokažemo da zdrava hrana može da bude i veoma ukusna – izjavila je pobednica takmičenja Maja Petrović, koja je kao nagradu osvojila put u Prag za dve osobe.

 

Maja Petrović je Vitki gurman, bukvalno. Kao što i sam naziv njenog bloga kaže, Maja voli ukusnu hranu koja je ujedno i zdrava. Njeno opredeljenje je ishrana sa što manje skroba i šećera, a više prirodnih masti. Maja veruje istoriji i tome što smo kao vrsta jeli godinama.

Na blogu se bori protiv neprirodnih nutricionističkih smernica – zastrašivanja holesterolom i prirodnim mastima. Protivnik je upotrebe modernih masti – rafinisanih i biljnih ulja, kao i margarina. Zagovornik je teze da je osnova za zdravu ishranu kuvanje kod kuće.