Gledajte da izbegnete da se dete zatvara i ne ometajte izražavanje njegovih osećanja. Umesto toga, obratite pažnju i budite zahvalne zbog toga.

Videla sam kako si udarao u zid i da si bio veoma ljut. A ti si mi rekao da je to zato što ti tvoja sestra nije dopustila da se igraš – ovom rečenicom pokazujete detetu da možete da podnesete i razumete njegove osećanja.

Dolazi kod vas kad se povredi ili ima neki problem

Na taj način ste osigurali sigurnu luku u koju dete dolazi kada mu treba pomoć.

Slušanje njegovih problema, bilo da su mali ili veliki stvara divan i otvoren odnos između majke i deteta o stvarima koje su teške u životu i za koje treba pomoć oko rešavanja.

Može da razgovara o mislima i osećanjima bez straha

Reč je o pozitivnom znaku prihvatanja otvorenog i fleksibilnog odnosa. Neki roditelji nesvesno svojim ponašanjem ograničavaju komunikaciju sa svojim detetom. To rade kada  preterano reaguju na misli ili osećanja koji im se ne sviđaju ili one koje dovode u pitanje njegovo ponašanje kao roditelja.

Drugi roditelji su toliko krhki da ih deca žele da ih opterećuju svojim mislima i osećajima.

Zabrinuta sam kad roditelj kaže: “Moje dete je moja stena“. Roditelji su stene, a deca to nikad ne bi trebalo da budu. Možete podržati misli i osećaje deteta bez obzira na ko ste. Ako vam je potrebna dodatna podrška, uradite to s odraslom osobom, ali ne s detetom.

Povratna informacija nije kritična ili ne označava dete

Dobri roditelji izbegavaju oznake poput “loš”, zao”, “pohlepan” i “lenj”. Ako je vaše dete pojelo sav čokoladni keks i nije podelilo sa drugima, dobra mama će se ukazati na ponašanje.

Pojeo si keks, a da nisi podelio sa sestrom i bratom. Kako misliš da bi se mogao iskupiti svojoj porodici?“. Ovo je puno drugačije od rečenice: “Ti si pohlepna devojčica. Idi u svoju sobu”.

Podstičete detetove interese i talente

Razvijanjem interesa i talenata dete razvija veštine i postiže rezultate. Divno je napredovati u nečemu što volite. Ponekad, roditelj upravlja detetovim interesom kako bi ispunio svoje snove i potrebe, a to nikako nije dobro.

Takvi postupci mogu da dovedu do toga da se dete oseća neuspešno. Takođe, deca nose teret razočaranog roditelja i vlastitog razočaranja.

Stvarate granice kako bi dete bilo sigurno

Dobri roditelji će uvek usmeravati detetovo ponašanje postavljanjem granica i ograničenja.  Ako im ne postavljate granice i pravila, često će upadati u nevolju.

Granice pomažu da se osećaju voljeno i cenjeno, čak i ako ponekad ne vole granice. Neki od primjera dobro postavljenih granica su: rutina spavanja i pristojno izražavanje prema porodici.

Ispravljate svoje greške

Biti u stanju popravljati odnos s detetom znak je dobrog roditelja. Ne vičite na dete, već gledajte da razgovorom rešite situaciju, objašnjavajući da i vama treba pomoć oko svojih osećanja.loading...