MAKSIMALNI EFEKAT UZ MINIMALNA ULAGANJA: Šest saveta da vaša TERASA postane NAJLEPŠA U KRAJU (FOTO)

Terasa
Pixabay.com

Proleće je pravo vreme da počnete da pretvarate ovaj prostor u vaš omiljeni deo doma!

 

Svaka terasa može postati prava mala oaza. Dovoljno je samo nekoliko pravih saveta i malo truda i volje i to će vam postati omiljeni deo doma za odmor i relaksaciju, druženje, pa čak i rad.

1. Biljke

 

Različite biljne vrste su ključan i neizostavan detalj za prijatnu atmosferu na terasi, bez obzira na njenu veličinu. Pri tom su i veoma jeftin način da od ovog dela svog doma napravite pravu malu oazu. 

Biljke na terasi možete da držite u žardinjerama ili različitim saksijama koje mogu da poprime najrazličitije oblike i sa se postave na najrazličitija mesta. Žardinjere nekada mogu da budu sastavni deo ograde terase, ili mogu stajati na podu terase, u zavisnosti od njene veličine.

 

Saksije se mogu postaviti na ogradu uz pomoć posebnih držača u koje se stavljaju saksije odgovarajuće veličine, mogu se kačiti za zidove, slagati na pod terase ili na police,  ili se mogu postavljati viseće saksije koje se kače o konstrukciju.

Možete kupiti seme različitog cveća ili začinskog bilja koje je veoma jeftino, ili naći sadnice na pijaci koje ne koštaju mnogo. Takođe bi bilo dobro da vam pređe u naviku da uzimate od prijatelja pelcere biljaka koje vam se dopadaju i koje biste voleli da imate na svojoj terasi.

Kada su u pitanju saksije, uvek možete da iskoristite stare flaše i konzerve koje uz malo truda možete lako da pretvorite u prava mala umetnička dela.

Uvek možete da iskoristite stare lonce, posude, čajnike, bokale, kante i sl. kao interesantne i originalne saksije za biljke.

2. Nameštaj

 

U zavisnosti od veličine terase je potrebno izabrati adekvatan nameštaj čija veličina, oblik i dizajn u potpunosti odgovaraju prostoru. Danas su dostupne različite garniture za bašte i terase u prodavnicama nameštaja.

Međutim, da biste opremili svoju terasu ne morate da ulažete velike sume novca, dovoljno je da budete kreativni i da uložite malo vremena i energije u njeno uređenje. 

Uvek možete jednostavno da iznesete stolice iz stana na terasu i da uživate u pogledu, međutim, kako se ne biste svaki put mučili sa time, možete sami da napravite sve što vam je potrebno za relaksaciju i uživanje brzo i lako. 

Wildweddingdays #hirebenches #palletbench #colourpallet!

A post shared by Ascotmarquees, Mark Capper (@marquee_mark_capper) on

Dovoljno je da napravite najobičniju klupu i na nju stavite nekoliko jastuka i uživanje na terasi može da počne. 

Jednostavan i jeftin način da napravite udoban kutak na svojoj terasi je korišćenje paleta. Ukoliko imate prostora, ne morate čak ni da ih sečete, dovoljno je samo da ih poslažete jedne preko drugih i odmor može da počne.

3. Pod terase

Ukoliko vam je u planu popločavanje terase, možete da se igrate sa različitim podnim podlogama i njihovim uklapanjem, ali ukoliko ne planirate veća ulaganja, dovoljno je da na pod terase stavite neku interesantnu krparu ili tepih.

Postići ćete posebno interesantan izgled ako stavite veštačku travu ili neki sličan prekrivač.

4. Zaklon

Iz praktičnih razloga, ali i zbog dekoracije, lep zaklon bi trebalo da bude sastavni deo vaše terase. Bilo da je u pitanju složena konstrukcija ili jednostavan suncobran, dobićete odličan detalj i savršenu zaštitu od sunca i radoznalih komšija.

Ukoliko imate mogućnosti, možete na svoju terasu da postavite baldahine. Dovoljan vam je naobičniji beli materijal i malo umeća da napravite sebi kutak kao iz snova. Za dodatak boje koristite različite materijale interesantnih dezena koje možete samo da vežete za neki stub ili ogradu za fantastičan efekat.

5. Ukrasi

Postoji niz različitih ukrasa koje možete da uključite u uređenje svoje male oaze. Polazeći od različitih ukrasnih jastučića, prekrivača i stazica sve do namenski dizajniranih ukrasa poput fenjera, lampi, dekorativnih figurica, lampiona i sličnih ukrasa koje možete da nađete u specijalizovanim prodavnicama, većim mega marketima i kineskim radnjama.

Možete da dodate različite ukrase po svom izboru, poput hvatača snova, zvončića, sveća i sličnih detalja.

6. Tema

 

Možete da imate posebnu ideju vodilju kada je u pitanju uređenje vaše terase, poput neke boje, šare ili neke posebne teme.

Na primer, ukoliko odlučite da uredite svoju terasu u morskom motivu, uvek ćete imati utisak da ste na letovanju, a imaćete i savršeno mesto za izlaganje svih uspomena koje ste godinama donosili sa putovanja.