Psi su zaista posebne životinje, po mnogo čemu slične ljudima, a istovremeno vrlo različite. U nastavku pročitajte nekoliko zanimljivosti o psima koje do sada možda niste znali.

 

Ni jedan pas nema istu njušku. Vrh njihove njuške ekvivalent je ljudskom otisku prsta – svaki je unikatan, s jedinstvenim “naborima”.

Pseće čulo njuha neuporedivo je bolje nego ljudsko. Tako nos čoveka u proseku ima 5 miliona receptora mirisa dok npr. njuška jazavičara ima čak 125 miliona receptora mirisa. Njihov centar u mozgu zadužen za njuh 40 je puta veći od našeg. 

Mahanje repom nije uvek znak dobrog raspoloženja. Od malena su nas učili da je pas srećan što nas vidi ako maše repom. To može, ali i ne mora biti tako. Stručnjaci su otkrili da mahanje repa na desno obično znači da je pas srećan, dok mahanje repa na levo odaje da je pas uplašen. Ako nisko maše repom to najčešće znači da se oseća nesigurno i pomalo ugroženo. Izrazito brzo mahanje repom praćeno stiskanjem mišića i proširenim zenicama može da signalizira agresivno raspoloženje. 

Psi imaju šesto čulo za nevolju. U jednoj velikoj anketi čak je 76 posto vlasnika pasa potvrdilo da se njihovi ljubimci ponašaju čudno pre velikog nevremena, a 50 posto kazalo je da predosećaju nevolju, lošu situaciju pa čak i bolesti. U takvim situacijama psi najčešće nekontrolisano cvile, pokušavaju da se sakriju ili da pronađu neko sigurno mesto, ne žele da se odvoje od vlasnika ili pokušavaju da ga pomere sa mesta na kom se nalazi.

Psi sanjaju, baš kao i ljudi. Primetili ste da se vaš ljubimac trza u snu? To najverovatnije znači da sanja. Istraživači su otkrili da psi i ljudi imaju sličan obrazac spavanja i sličnu aktivnost mozga tokom sna. Ustanovili su i da manje vrste psa sanjaju češće od velikih pasa.

Rashlađuju se dahtanjem. Za razliku od ljudi, psi imaju mali broj znojnih žlezda i one se nalaze na maloj površini – na šapama i na vrhu njuške. Zato tokom leta imaju problema s regulisanjem vlastite telesne temperature. Vlasnici svojim psima tokom letnjih dana moraju da osiguraju hlad i dovoljno tečnosti da bi im pomogli da lakše prebrode najtoplije godišnje doba.

Šapice im često mirišu kao – kukuruz. Mnogi vlasnici primetili su da se oko njihovog psa zadržava miris koji ih podseća na kukuruz, kukuruzni flips pa i na miris pečenih kokica. Taj specifičan miris nastaje zbog nakupljanja znoja i bakterija na šapicama. Kada ga primetite nemojte ga zanemariti jer on može da bude znak infekcije. Potrebno je voditi malo više računa o higijeni tog područja.loading...