MALE TAJNE VELIKIH DOMAĆICA: Ove trikove u kuhinji mora znati svaka PRAVA KUVARICA

Mnogo je "zamki" na koje možemo naleteti dok obrađujemo i kuvamo namirnice. Ovi saveti će olakšati sve te male neprijatnosti u kuhinji s kojima se susrećemo svakodnevno.

pixabay

Naši saveti pomoći će vam da lakše pripremite obrok, ali i da čišćenje nakon jela bude brže i produktivnije.

Hleb “smiruje” ulje

Ako pri prženju jela ulje počne jako da prska, ubacite u njega komadić korice hleba, koja bi upila vodu. Pomoći će i ako dodate malo soli.

Svežina limuna

Limun
Pixabay.com

Ako želite da limun duže ostane svež i sočan, čuvajte ga u kutiji napunjenoj piljevinom. Pazite da se limuni u kutiji međusobno ne dodiruju.

Kako da se šljive ne raspadnu

Suve šljive se pri kuvanju lako raspadnu. Kako biste to sprečili, pre kuvanja ih potopite u hladnu vodu na oko dva sata.

Skidanje ljuske s badema

bademi
Pixabay.com

Bademe ćete najlakše osloboditi ljuščica ako ih “potparite” nad ključalom vodom, pa brzo istisnete palcem i kažiprstom. Ako zatim nameravate da samljete bademe, dobro bi ih bilo malo prosušiti u pećnici.

Kako da bademi “ne beže”

Oguljene bademe nije lako iseckati jer su glatki i beže pod prstima i pod nožem. Zato ih pre seckanja pospite s malo šećera.

Čišćenje krljušti ribe

Riba
Pixabay.com

Ribu ćete lakše očistiti od krljušti ako oštricu noža uvaljate u so. Možete i celu ribu posuti solju, tako ćete prekriti sluz i riba vam neće kliziti iz ruku dok je čistite.

Rešite se neprijatnog mirisa

Pržena riba je ukusna, ali miris koji ostaje nakon prženja nije baš primamljiv. Kako biste ga se riešili, na šporet stavite posudu s mešavinom vode i sirćeta da lagano isparava neko vreme.

Lepe, svetle dunje

Kad ljuštite dunje za pripremu kompota ili pekmeza, očišćene kriške odmah stavljajte u posudu s hladnom vodom u koju ste ulili malo vinskog sirćeta. Tako narezano voće neće pocrneti.

Nema više suza

Da ne plačete dok seckate luk, glavicu prvo stavite u vrelu, a potom u hladnu vodu.