MALI SAVETI VELIKIH DOMAĆICA: Naučite kako da vam ostava izgleda PREGLEDNO KAO U RADNJI

Ko ima ostavu, to znači da u njegovoj kuhinji vlada red, pa tako i u celom domu. Sve dugotrajne namirnice, sezonske šerpe, zimnicu, električne aparate i još mnogo toga možemo da smestimo u ovu najmanju prostoriju u kući.

Namirnice
Foter.com

Zato je neophodno s vremena na vreme joj se posvetiti, presložiti stvari… Nema razloga da to ne učinite baš sada, a kao i u slučaju detaljnog sređivanja garderobera, najpre izbacite sve iz špajza, odvojite stvari koje ćete vratiti i one koje možete da bacite.

Detaljno sve očistite, ako je potrebno okrečite ili napravite nove police koje će više odgovarati vašim potrebama. Recimo, neka visina nekoliko njih bude do 15 centimetara. Na njih vraćajte niže kutijice, začine… Na taj način ćete maksimalno iskoristiti prostor.

Možete, takođe, da napravite i nekoliko fioka ili mnoštvo manjih koje će, ofarbane u različite boje, delovati vrlo dekorativno.

Budući da u špajz odlažemo najrazličitiju ambalažu, nemoguće je postići nekakav estetski sklad. Previše je tu konzervi, bočica, boca i tegli da bi se mogle složiti po bojama. Zato, neka police i zidovi budu beli. To važi i za vrata koja bi, kako biste što bolje iskoristili prostor, trebalo da budu klizna. Ako imate mogućnosti, uklonite klasična i na njihovo mesto stavite ona “na šinu”. Na unutrašnju stranu vrata možete da stavite kuke ili metalne police koje će vam služiti za kačenje tiganja ili odlaganje velikih poklopaca za šerpe. I na taj način ćete uštedeti prostor.

Kada je reč o policama, na najviše ređajte šerpe koje ređe koristite (velike za pripremu džemova, na primer), a na niže sve što češće upotrebljavate. Veće tegle, zbog težine, držite na samom dnu da ne biste mnogo opteretili police.

Da biste uveli red i kako-tako postigli i vizuelni sklad, od velike pomoći će vam biti plastične kutije, korpice, tegle… Najbolje su providne, jer ćete odmah videti šta se u njima nalazi. A ako, ipak, više volite one u boji, onda na njih stavite nalepnice i obeležite sadržaj.

Ukoliko ste kreativni, kontejnere za odlaganje namirnica možete da napravite i od običnih gajbica, koje ćete ofarbati u omiljene boje. U njih, ako se nalaze na samom podu (gde je najtamnije i najhladnije), možete da odlažete i povrće, samo vodite računa da luk i krompir ne budu u istoj, kako se krompir ne bi brže pokvario.

Kada ređate namirnice po kategorijama, na jedno mesto grupišite one u konzervama, na drugo ulja, na treće testeninu, na četvrto one za spremanje hleba i peciva (šećer, brašno…), odmah pored njih i prašak za pecivo, vanilin šećer, kakao, cimet i slično. Tako će i vaši ukućani, kada ih pošaljete u špajz po nešto, lakše moći da se snađu.

Na deo zida na kojem nisu police stavite kuke, na koje možete da okačite cegere, metlu, kućne merdevine…

I nastojte da dvaput mesečno proverite da li je sve na svom mestu, kako naredni put ne biste ponovo proveli sate sređujući ostavu.